Harde geluiden kunnen als storend worden ervaren terwijl geluidsoverlast ook nog eens schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ronkende motoren die door de straat rijden, de buren die hard muziek draaien en de hond die meestal in de tuin zit en aan één stuk door blaft. Allemaal voorbeelden van geluiden waar wij last van hebben. Maar wanneer is er echt sprake van geluidsoverlast of is er sprake van geluidshinder? In dit artikel geven wij hier meer informatie over.
Wat is geluidsoverlast?
Er is sprake van geluidsoverlast als er een hard geluid de gestelde grenzen voor bepaalde tijdstippen overschrijdt en als deze geluiden ook langdurig te horen zijn. Geluiden mogen overdag de 50 decibel niet overschrijden terwijl dat in de avond niet meer dan 45 dB is. ‘s Nachts mag het geluid zelfs niet boven de 40dB komen. Hier gaan we uit van geluidproductie in een gemiddelde woonwijk. Op het platteland liggen deze grenzen zelfs nog lager! Een goed voorbeeld van geluidsoverlast is het verkeer. Zeker wanneer je aan een drukke weg woont en waar ‘s avonds en ‘s nachts nog veel over gereden wordt. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken.
Wat is geluidshinder?
Er is sprake van geluidshinder als er kortstondig harde geluiden te horen zijn. Hier zijn geen gestelde grenzen voor, omdat deze geluiden in de basis slechts enkele seconden tot minuten te horen zijn. Dat wil niet zeggen dat deze geluiden ook vreselijk irritant kunnen zijn en ervaren kunnen worden als geluidsoverlast. Maar de buurman die in de avond even een gaatje in de muur boort om een schilderijtje op te hangen valt niet onder geluidsoverlast buren. Hier spreken we dan over geluidshinder.
Hoe weet ik of we spreken over geluidsoverlast of geluidshinder?
Voordat je stappen onderneemt of zelfs juridische stappen overweegt, is het goed om helder te krijgen of je nu het slachtoffer bent van geluidshinder of geluidsoverlast. Een goed voorbeeld is een luidruchtige buur. Je wilt weten wat je tegen je buren kunt doen en hoe het probleem van geluidsoverlast kan worden gestopt. Met geluidsoverlast buren meten laat je in kaart brengen hoe vaak en hoe hard de geluiden te horen zijn. Wanneer deze binnen de gestelde grenzen vallen kun je er weinig tegen doen, maar wanneer de gestelde grenzen worden overschreden kun je actie ondernemen.
Kan ik helemaal niets doen tegen geluidshinder?
Je kunt uiteraard wel actie ondernemen als er sprake is van geluidshinder. Alleen juridisch gezien sta je minder sterk en op hulp van een woningcorporatie hoef je ook niet te rekening. Je buren zijn immers niet in overtreding. Je kunt natuurlijk wel op eigen initiatief het gesprek met je buren aangaan. Bespreek het probleem en verneem of je buren welwillend zijn om een oplossing te bedenken. Wil je sterker voor de dag verschijnen? Informeer dan eerst bij andere buren of zij ook last van geluiden van de buren hebben en vorm samen een front.
Wat te doen tegen geluidsoverlast?
Geluidsoverlast is in dat opzicht een compleet andere tak van sport en daar kun je veel tegen doen. Evenals bij geluidshinder kan een goed gesprek met de buren al het verschil maken, maar bij een conflict kun je de hulp inschakelen van een woningcorporatie of een wijkagent. Zij kunnen bemiddelen om tot een oplossing te komen. De laatste en toch ook wel de meest extreme stap is om naar de rechter te stappen. Om hulp van een woningcorporatie, wijkagent of rechter te krijgen heb je wel een dossier nodig. Dat vol staat met geluiden die zijn geproduceerd, welke geluidsniveaus zijn overschreden en op welke tijdstippen geluidsoverlast is veroorzaakt. Een professioneel bedrijf die ook de metingen verrichten kan je helpen om dit dossier deskundig op te bouwen.