Hoe online gitaar leren spelen?

blog placeholder

Hoe leer ik gitaar spelen? Is een veel gestelde vraag van beginnende cursisten. Deze vraag kan worden beantwoord op verschillende manieren. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt kiezen uit online gitaarlessen? Dit is anders dan de gewende lessen bij een muziekschool of privéleraar, maar wat is er dan precies anders aan? Om je hierbij verder te helpen hebben we hieronder wat meer verteld over de online gitaarlessen. Het zal je opvallen dat online gitaar leren spelen een stuk makkelijker is dan je denkt. Dit artikel neemt direct de verkeerde geruchten uit de lucht als het gaat om online gitaarlessen.

Wat is een online gitaarcursus?

Een online gitaarcursus is een digitale cursus die online wordt gegeven zonder tussenkomst van een gitaarleraar. Voor deze cursus wordt er gebruik gemaakt van de bekendste communicatie technieken, zoals YouTube, E-books en leerprogramma’s. De cursussen zijn te vergelijken met het thuis studeren van LOI, NHA of Studieplan. In veel gevallen betaal je vaak een eenmalig bedrag, maar soms is het ook mogelijk om in termijnen te betalen. Ook zie je nog weleens dat aanbieders leuke hebbedingetjes weggeven wanneer je nu een cursus besteld. Een aantal dingen die je leert tijdens een online gitaarles zijn:

 • Tokkelen
 • Vingerzetting
 • Akkoorden aanslaan
 • Akkoorden overpakken
 • Gitaar vasthouden
 • Noten leren lezen
 • Snaren vervangen gitaar
 • Gitaar stemmen
 • Barré akkoorden spelen

Daarnaast worden er vaak ook voldoende gitaarliedjes meegeleverd. Handig wanneer je direct progressie wil boeken, zodat je je eerste liedjes al aan je vrienden kunt laten horen. Doordat de meeste online gitaarcursussen werken met akkoorden gaat het leren in een snel tempo. Het snelle resultaat geeft weer extra motivatie tijdens het spelen.

Waarom zijn online gitaarlessen zo voordelig?

De reden dat online gitaarlessen voordelig zijn heeft niet zozeer te maken met dat ze van slechte kwaliteit zijn. Het voordeel van een online gitaarcursus is dat de gitaardocent maar eenmalig een cursus in elkaar hoeft te zetten. De cursisten kunnen de cursus doornemen en waar vragen zijn contact opnemen met de gitaardocent. De docent hoeft dus niet steeds hetzelfde verhaal te herhalen. Alleen waar de cursist vastloopt kan worden ingegrepen. Wel moet je natuurlijk ergens op inleveren. Het is namelijk wel zo dat je geen persoonlijke begeleiding krijgt. De docent zal niet continue je corrigeren wanneer je wat verkeerd doet. In onderstaande opsomming worden een aantal factoren gegeven waarom de cursus voordelig is:

 • Lesstof hoeft maar eenmalig te worden ontwikkeld
 • Gitaardocent geeft begeleiding via de mail
 • Er hoeft geen ruimte te worden gehuurd
 • Er hoeven geen gitaren beschikbaar te zijn bij de docent
 • De docent hoeft niet voor elke cursist een tijd in te plannen

Zijn er veel online gitaarlessen beschikbaar?

Er zijn een aantal docenten die online gitaarlessen hebben ontwikkeld. Een aantal bekende zijn natuurlijk Michel Penterman, maar ook Koen Snoek doet het erg goed met zijn cursus. Wat minder bekende docenten zijn Rogier van Iterson en Rutger van Hoven. De cursussen hebben dezelfde insteek, maar verschillen erg in opbouw en grote. De grootste van dit moment is die van gitaarles.nl. Deze cursus is betaalbaar en goed te volgen. Ook die van Koen Snoek is erg interessant. Deze Volendam Se gitaardocent heeft vele jaren ervaring als het gaat om gitaar spelen.

Hoe kun je nog meer gitaar leren spelen?

Andere manieren om gitaar te leren spelen zijn natuurlijk bij een muziekschool of privéleraar. Het voordeel van een privéleraar is dat die persoonlijk tijd vrijmaakt om jou gitaar te leren spelen. Een bijkomend nadeel van zulke lessen is dat ze vaak erg prijzig zijn. Ook moet je rekening houden met de agenda van je leraar. Gelukkig zijn er veel gitaardocenten in Nederland te vinden waardoor de afstand niet al te groot hoeft te zijn. Woon je in een wat afgelegen gebied? Dan zou een online gitaarles een mooi alternatief zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here