Duurzamer leven in kleine stappen

0
63
Duurzamer leven in kleine stappen

Duurzaamheid is het nieuwe credo. Van mode, interieur tot energie. Maar niet iedereen heeft geld voor zonnepanelen of warmteboilers. Welke kleine stappen kun je zelf zetten in je dagelijkse leven die bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en afvalberg? Urgenda, de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie, heeft een lijst samengesteld met tips voor wonen, energie, vervoer en het tegengaan van voedselverspilling. Voel je niet onder druk gezet, maar doe wat je zelf nodig acht. Een paar tips ter inspiratie.d

Tips voor eco-vriendelijk wonen

Je hoeft niet ineens al je apparaten te vervangen. Maar als één van de apparaten stuk mocht gaan en niet te repareren is, kun je wel energiezuinige apparaten aanschaffen. Een andere kleine stap is het aanschaffen van LED-lampen, daarmee bespaar je ook nog eens tientallen euro’s op jaarbasis. Een andere kleine stap is bijvoorbeeld niet meer op gas koken maar overstappen naar elektrisch koken. Dat is beter voor het milieu. Zonnepanelen en warmteboilers of –pompen zijn duur. Je kunt ook kijken of er in je buurt een wind- of zoncollectief is, of zelf buurtgenoten bij elkaar brengen die samen energie gaan opwekken.

Tips voor vervoer

Het lijkt een overbodige tip, maar pak de fiets in plaats van de auto als je in je eigen stad werkt. Als je moet forenzen, kies dan voor de trein. Het openbaar vervoer is nog niet volledig elektrisch, maar wordt dat wel. Forenzen in een elektrische auto is beter dan in een auto op diesel of gas. Je kunt ook gaan carpoolen. Meer thuiswerken is ook goed voor het milieu, maar dan moet je bedrijf daar wel voor openstaan. En tot slot, vermijd het vliegtuig als je in Europa op vakantie gaat. Dat is vaak wel duurder, helaas.

Tips om duurzaam te eten

Laat een paar dagen per week vlees in verband met de vervuiling die vleesproductie veroorzaakt. Koop biologisch vlees aangezien de bio-industrie bepaald niet diervriendelijk is. Probeer zicht te krijgen op wat je per week echt eet en koop slim in. Het kost even wat moeite, maar je verdiepen in koken met wat je nog over hebt kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Probeer wat vaker lokale producten te kopen. Daarmee steun je niet alleen ondernemers in de buurt, omdat de producten geen grote afstanden hoeven af te leggen draagt het bij aan vermindering van CO2-uitstoot.

Kritisch kopen

Momenteel is ‘groen’ nog duur. Dat komt omdat de traditionele industrieën en bedrijven de omschakeling nog niet hebben gemaakt en dat moet op termijn wel gebeuren. Consumenten kunnen alleen kleine stappen zetten en hebben ook niet altijd het geld voor prijzig ecovoedsel of energiezuinige maatregelen in en om het huis. Met je koopgedrag beïnvloed je wel producenten van bijvoorbeeld voedsel. Bedrijven luisteren naar kritische consumenten. Iets duurzamer leven kan al door gewoon iets minder te kopen en te consumeren: kritisch kopen dus. De verwarming een paar graden lager zetten kan of kapotte spullen repareren is ook al een bijdrage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here