iPad versus Laptop.
De vergelijking met een laptop gaat misschien niet helemaal op, maar de basis van de laptop ligt hem in het zelfde gemak als de iPad, namelijk dat hij verplaatsbaar is en ook op andere plekken dan je kantoor en bureau te gebruiken is. Daarnaast heeft een laptop natuurlijk de beschikking over een internet verbinding, hetgeen in deze tijd compleet onmisbaar is. Maar veel mensen vonden de laptop toch te groot en te lomp om mee te nemen. Eerder waren er om die redenen al mini laptops verkrijgbaar op de markt.
De ontwikkeling van App’s.
Met de komst van de smarthphone, die eveneens over het noodzakelijke internet beschikken, werden we ook geïntroduceerd met het begrip app’s. Een soort bureaublad snelkoppeling, waarmee je met één aanraking de gewenste applicatie bezoeken kan. De app werd ook al snel ontdekt door de zakelijke markt en zo kwam er een app voor tv gidsen, reclame folders en informatie pagina’s, maar ook bijvoorbeeld voor het populaire youtube en uitzending gemist. Het gemak van overal tv en internet te kunnen kijken maakte de smartfhone tot een grote rage. Nadeel alleen was het wat kleine beeldscherm en daar was het idee van de tablet, met voorop natuurlijk de Apple iPad, geboren!
Want een iPad is in vele grotere afmetingen te krijgen. Qua beeldkwaliteit lijkt het alsof je een mini breedbeeld tv in je handen hebt, terwijl je het als internet en e-mail beeldscherm goed hanteerbaar en zichtbaar houd. Wat eveneens een voordeel is ten opzichte van de andere twee genoemde apparaten is dat een iPad geen toetsenbord heeft zoals een laptop, maar ook niet van die kleine knopjes als een smartphone. Het toetsenbord zit ingebouwd in het scherm en verschijnt alleen als je die nodig hebt. Veel applicaties verwerken zelfs de invoer van bijvoorbeeld e-mail adressen al in de speciaal aangepast internetpagina’s voor de tablet. Want dat is wel een bijkomend gegeven. Een normale webpagina is niet altijd even goed zichtbaar op een Ipad, zeker op de kleinere versies niet, en daarom bouwen webdesigners nu een speciale versie van de site, zodat alles in de juiste schaal op je beeldscherm verschijnt.
Voordelen van iPad.
Eigenlijk zijn er heel veel voordelen te noemen van een iPad. Met de grote markt zijn ze door de sterke vraag alleen maar goedkoper, lees betaalbaar, geworden. Het is heerlijk om ’s avonds op bed nog even de krant te lezen op de Ipad of televisie te kijken voor het slapen gaan. De extra tv op de slaapkamer is daarmee verleden tijd geworden. Het zelfde geld voor de warme dagen in de tuin of op het strand, mits je een mobiele internetverbinding er bij heb.
Nadelen iPad.
Zijn er dan geen nadelen te noemen? Natuurlijk wel. Om maar bij die zelfde internet aansluiting te blijven. De gemiddelde Ipad werkt alleen op een Wifi verbinding. Een USB stick voor internet, zoals je deze in de laptop kunt steken, pas niet op de iPad omdat er geen USB aansluitingen op zitten. Wat ook de overdracht van bestanden en foto’s een stuk gecompliceerder maakt dan op een ander apparaat. Daarnaast is de Ipad erg gevoelig met zijn beeldscherm, dat je voor iedere handeling gebruikt met je vingers, voor beschadigingen en vieze vuile vinger vlekken. Er zijn speciale doekjes verkrijgbaar voor de Ipad en verwante tablets, maar het blijft toch schadelijk bij veelvuldig gebruik. Verder is de iPad, ten opzichte van zijn concurrenten nog steeds aan de hoge kant in de prijs. En dat eerder genoemde toetsenbord is wel handig voor kleine korte berichten, maar artikelen schrijven zonder een normaal toetsenbord is echt geen doen. De iPad loopt door zijn beperkte geheugen capaciteit ook nog wel eens vast tijdens veelvuldig gebruik en niet alle website’s zijn er goed op te bekijken. Sommige programma’s werken zelfs helemaal niet!
iPad kopen – Ja of Nee.
Maar ik ga er eigenlijk van uit dat de ontwikkeling van de Ipad nog lang niet op zijn hoogtepunt is en dat bedrijven als Apple er in zullen blijven innoveren Qua trend en hip zijn kan je in ieder geval niet meer zonder. Als je geen iPad hebt, hoor je er in de hippe samenleving toch al snel niet helemaal meer bij.