Nieuwjaarborrel voor de boeg? Of housewarming, verjaardag, willekeurig vrijdag? In ieder geval tijd voor een feestje en dat kan niet zonder muziek. Maar hoe maak je dat feest thuis nu echt een knaller in plaats van een gillende keukenmeid?
Muziek is vaak een puntje waarmee een feestje staat of valt. Zo kan de soort muziek een enorme boost geven aan de avond, maar ook een enorme domper. De DJ, of in veel gevallen, degene die zich genoodzaakt ziet om interim DJ te spelen weet wat de ruimte vraagt, maar net zo goed kan deze alleen spelen wat hij zelf leuk vindt. Daarnaast hebben tegenwoordig te weinig mensen een fatsoenlijke audio installatie in huis. Een feest is natuurlijk geen feest wanneer de muziek uit een klein bluetooth speakertje schettert.
Wat doe je daaraan?
Een van de laatste ontwikkelingen op audio gebied van de laatste jaren biedt hier een perfecte oplossing voor: Multiroom audio.
Wat is multiroom audio?
Voordat je de oplossing voor je feest krijgt, even kort een toelichting over wat multiroom audio inhoudt. Multiroom audio is een systeem waarbij diverse speakers en/of versterkers met elkaar in contact staan via je thuis netwerk. Dat kan zowel via wifi of bekabeld netwerk.
De apparaten hebben toegang tot internet en daarmee ook tot diverse muziekbronnen zoals Tidal, Deezer en Soundcloud (hallo DJ). De apparaten spelen deze muziek af omdat je een via een app aangeeft welke speaker wat moet afspelen. Vervolgens hoef je zelf niets meer te doen en blijft de speaker spelen. Hij haalt zelf de muziek op, je hoeft dan ook niet alle muziek die je wilt horen op je telefoon te hebben.
De speakers kunnen individueel spelen, maar ook gegroepeerd. Zo kun je stereoparen maken, groepen, ruimtes, verdiepingen, noem maar op.
Je feest
Terug naar het feest. Één van de minpunten die we al aangaven was het gebruik aan geluid in huis. Een geslaagd feest speelt zich vaak niet alleen in de woonkamer af, echter is dat wel vaak dé enige locatie in huis met audioapparatuur.
Met een multiroom systeem kun je dus op meerdere plekken in huis speakers plaatsen en dus ook op meerdere plekken muziek afspelen, tegelijkertijd. Je kunt dus ook in de keuken, en buiten (voor de rokers) nog steeds dezelfde ambiance creëren.
Een goed voorbeeld van hoe technologie hierop inspeelt komt van HEOS by Denon. Het multiroom systeem van HEOS heeft een functie genaamd “Pinch to Party” (kan het nog treffender?). Daarmee ‘knijp’ je als het ware een keer in de app, en vervolgens spelen alle HEOS apparaten in huis synchroon dezelfde muziek af. Het probleem met een enkele gezellige zone in huis is dus opgelost.
De DJ
Tenzij je zelf een DJ hebt ingehuurd, speelt waarschijnlijk een van je vrienden de rol van.
Om dit drama een beetje te verzachten kun je met een multiroom systeem meerdere DJ’s aanwijzen. Sterker nog iedereen in huis met de app, die op jouw wifi netwerk zit, kan DJ zijn.
Een multiroom systeem geeft mensen namelijk de mogelijkheid om muziek in een wachtrij te zetten. Zo kan iedereen verzoekjes inplannen. Ook dit kan onafhankelijk van de bron. Zo kunnen mensen muziek van hun telefoon in de wachtrij zetten, iemand anders een nummer van Tidal, en kun je zelf eventueel nog een oude CD erin knallen voor wat jeugdsentiment. Maar je kunt natuurlijk ook een avondvullende mix vanaf Soundcloud erin gooien, of een complete playlist die al bestond.
Glamour done
Nu weet je hoe je je feest kunt voorzien van een superchique audio-ervaring, is het alleen nog aan jezelf wanneer en wie je uitnodigt. Qua muziek kan het al niet meer mis, technisch gezien althans.