Alles over de HDMI kabel

0
5
blog placeholder

Naast de bekende Scart aansluiting vindt men tegenwoordig ook de High Defenition Multimedia Interface op haast elke televisie of mediaspeler. Deze interface is natuurlijk beter bekend als HDMI. HDMI is een nieuwe aansluiting voor digitale niet-gecomprimeerde audio en video signalen. Elke HDMI kabel bestaat uit 19 aders welke samen in staat zijn digitale beeld en geluid signalen met 14,9 Gbit/s door te geven.
In 2002 kwam hebben meerdere bedrijven gewerkt aan de ontwikkeling van de HDMI kabel. In dat zelfde jaar kwam de eerste HDMI kabel op de markt. De samenwerkende bedrijven hadden allen hetzelfde doel, namelijk: een audio/video kabel ontwikkelen die sneller en beter beeld en geluid signalen kon doorgeven en toepasbaar was op meerdere vlakken. Naast de ontwikkeling van de kabel moesten fabrikanten van consumenten elektronica uiteraard ook een stap maken. De eerste consumenten producten die waren voorzien van een HDMI poort kwamen in 2003 op de markt.

Verschillende soorten HDMI kabel

In feite bestaan er vijf type HDMI kabels:

  • – Type A; dit zijn 19 dradige kabels gemaakt voor thuisgebruik. Dit is de standaard HDMI kabel welke in veel woonkamers is te vinden.
  • – Type B; dit type kabel bestaat uit 29 draden en is geschikt voor professioneler gebruik zoals in de filmindustrie.
  • – Type C; dit type kabel heeft, net als type A, ook 19 draden. Echter is de connector aan beide uiteinde een stuk kleiner. Hier zit de zogenaamde mini-HDMI connector aan. Dit maakt de kabel uitermate geschikt voor het aansluiten van draagbare multimedia.
  • – Type D; net als type C heeft deze kabel 19 draden en kleinere connectoren. De connectoren van deze kabel zijn echter nog kleiner dan die van type C: de zogenaamde micro-HDMI connectoren.
  • – Type E; deze kabels hebben wederom 19 draden alleen zijn ze geschikt gemaakt voor de auto industrie. Deze kabels zal je dus niet snel in de gewone winkel aantreffen.

Flinke vooruitgang maar niet heilig

De nieuwe HDMI kabel is een flinke vooruitgang t.o.v. van de verouderde SCART kabel. Toch is deze nieuwe kabel uiteraard niet heilig. Zo is de kabellengte nog steeds van invloed op de beeld en geluids kwaliteit. Een goedkopere standaard HDMI kabel is prima geschikt voor afstanden onder de 5 meter. Daarboven kan de lengte er toe lijden dat er kwaliteitsverlies optreedt. Kabels met een hoge kwaliteit hebben dit in mindere mate en kunnen afstanden overbruggen tot wel 15 meter!

Inmiddels is de HDMI standaard een bekend begrip, ook voor de gemiddelde consument. Omdat HDMI zo breed wordt toegepast zijn er ook al behoorlijk wat HDMI accessoires te vinden. Er zijn bijvoorbeeld HDMI splitters waarmee het HDMI signaal kan worden gesplitst naar meerdere beeldschermen.  Er zijn HDMI schakelaars, deze kunt u gebruiken wanneer u meerdere apparaten wilt aansluiten op één enkele HDMI ingang. Indien u aan 15 meter niet genoeg heeft kunt u met een HDMI versterker het beeld en geluid signaal versterken om langere afstanden te overbruggen. HDMI omvormers worden gebruikt HDMI signalen om te vormen naar andere audio en video signalen of vice versa.

Wireless HDMI

Op dit moment zijn bedrijven als Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Sony al druk bezig met de zogenaamde wireless high definition. Doormiddel van ultra-widebandtechnologie worden de signalen draadloos verzonden. Hiermee wordt het mogelijk om apparaten via het HDMI protocol draadloos aan te sluiten. U heeft dan geen kabels meer nodig om uw Bluray speler aan te sluiten op de televisie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here