Meer met minder

0
16

Het is onze tijd erg makkelijk om nieuwe spullen te kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel bijna direct in huis halen of online bestellen. Dit leidt ertoe dat je huis binnen no time vol staat, je klerenkast uitpuilt, je auto niet meer in de garage past en je ergens anders een opslag gaat huren. Uiteindelijk belanden veel van deze makkelijk gekochte spullen op de vuilnisberg, of met een beetje geluk eerst nog in de kringloopwinkel waar ze nog een tweede leven tegemoet kunnen gaan.

Kostbare grondstoffen en natuur

Waar misschien niet iedereen zich terdege van bewust is wanneer men al deze aankopen doet, is dat deze ook geproduceerd moeten worden. Er zijn veel grondstoffen voor nodig. Kostbare bossen en andere natuur moet wijken om deze uit de grond te kunnen halen of om deze te verbouwen. Ook is er veel energie nodig om van deze grondstoffen producten te maken die wij kunnen consumeren. Zelfs al koop je ecologische producten, wat zeker een goede stap is, kost het grondstoffen en energie om deze te maken.

Kopen of repareren?

Naast de overstap op ecologische producten, is het dus erg zinvol om goed na te denken of je die nieuwe broek of dat vijfde paar schoenen wel echt nodig hebt. En bedenk ook dat veel dingen gerepareerd kunnen worden. In deze tijd lijkt het alsof we vergeten zijn dat een kapotte rits of een magnetron die stuk is, te herstellen zijn. Omdat de arbeidskosten hoog zijn, is het erg verleidelijk om het kapotte product weg te gooien en een nieuwe te kopen. Maar je begrijpt natuurlijk wel wat beter is voor onze planeet en uiteindelijk ook voor jezelf.

Rust

Minder consumeren betekent niet alleen dat je direct tijd over houdt omdat je minder bezig bent met winkelen. Maar doordat je erg veel geld bespaart, heb je ook veel minder geld nodig om rond te kunnen komen. Je kunt ervoor kiezen om minder te werken en meer vrije tijd over te houden, zodat je een rustiger leven kunt leiden. Daarnaast zul je meer rust ervaren, doordat je minder spullen om je heen hebt waar je ‘iets mee moet’. Ook is het opruimen en schoonhouden van je huis een stuk gemakkelijker en minder tijdrovend wanneer deze niet zo vol is.

Sociaal kopen

Praat ook over je veranderende koopgedrag met de mensen om je heen. Misschien is het in jouw familie wel heel gebruikelijk om elkaar met verjaardagen en feestdagen te overstelpen met cadeaus. Als jij net bezig bent om met minder spullen te leven en bewust na te denken over eventuele aankopen, dan zit je daar wellicht niet op te wachten. Maar als je je vrienden of familie uitlegt waarom je geen cadeautjes meer meeneemt of wilt ontvangen, dan begrijpen zij dit echt wel. Daarnaast is het ook veel leuker en persoonlijker om elkaar wat ‘tijd’ cadeau te geven, in de vorm van een leuke activiteit. Je trakteert de jarige bijvoorbeeld op een middagje samen wandelen met een zelfgemaakte picknick, of je biedt aan een avondje op de kinderen te passen, zodat de ouders een avondje op stap kunnen. In dit artikel lees je meer over duurzaam leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here