Een stropdas dragen

0
8
blog placeholder

De Geschiedenis

Tegenwoordig zie je in het bedrijfsleven veel mannen met een stropdas. Een kostuum met een stropdas straat autoriteit uit. Om te kijken wanneer men is begonnen met het dragen van een stropdas moeten we zo’n 2000 jaar terug in de tijd. Het Romeinse en Chinese leger droegen destijds een stropdas als statussymbool. Een leuk detail was dat de man met de grootste strik, de meeste macht had.

Daarbij kwam dat naast de autoriteit, die een das uitstraalde, het ook een nuttig object was:  zo kon je er zweet en snot mee afvegen. In dezer dagen gebeurd dat uiteraard niet meer en wordt een das met een kleine vlek al snel naar de stomerij gebracht.

Cravatte

De stropdas wordt ook wel Cravatte genoemd, deze sjieke benaming komt uit Kroatie.  In de 17e eeuw droeg het Kroatische leger een das als gelukssymbool, ook wel een amulet genoemd.  Later deden het Franse en Duitse leger dit na en noemde dit ook een Cravatte. In Duitsland is de normale naam voor de stropdas nog steeds Cravatte.

De das kent een lange geschiedenis en is tot op de dag van vandaag nog razend populair. Het wordt gedragen naar werk, op feestjes en tijdens belangrijke gebeurtenissen of evenementen. Zoals zojuist aangegeven straalt de stropdas kracht en vertrouwen uit en daarom hebben werkgevers vaak een das in hun bedrijfsreglement opgenomen.  Sinds kort wordt er wel steeds meer gevarieerd met de das, zo zie je tegenwoordig smalle dassen, dassen in felle kleuren maar ook dassen van ander materiaal gemaakt. Je kan ze tevens vinden in verschillende prijsklassen. De stropdas is al jaren een kledingstuk dat niet uit de maatschappij is weg te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here