De vele eisen voor de goedkeuring van een pasfoto

0
27
blog placeholder

Pasfoto’s van vroeger zien er heel anders uit dan tegenwoordig. U zult nu denken: dat lijkt me logisch, vroeger waren ze sepia/zwart-wit en tegenwoordig in kleur. Maar dit is niet waar ik op doel: zoals men in vroegere tijden nog met een scheef, quasi-verlegen lachje en wilde krullen op de foto kon staan, ziet de gemiddelde foto er nogal ongezellig uit. Naturelle pasfoto’s zult u zelden treffen, want deze eisen zorgen voor een wel heel geforceerde gelaatsuitdrukking.

Wat zijn de acceptatiecriteria voor de pasfoto ?

Uiteraard verschillen de eisen waaraan een pasfoto moet voldoen per gebruiksdoeleinde. Maar als we uitgaan van een pasfoto voor in een paspoort, ID of rijbewijs (Nederlandse reisdocumenten), dan worden strenge eisen gehanteerd. Er zijn regels over de fotokwaliteit, achtergrond, gezichtsweergave, houding en uitdrukking. Een professionele fotograaf zal op de hoogte zijn van deze regels en u hier ook op wijzen tijdens het maken van de foto. Mocht u hier echter geen zin in hebben, dan kunt u zich van te voren verdiepen in de zogenaamde Fotomatrix Model 2007, waar deze eisen nader uitgewerkt zijn.
 

Kijk neutraal, met gesloten mond en recht in de camera

In sommige gevallen worden de eisen niet altijd toegepast: bij baby’s en jonge kinderen, of bij mensen die vanuit hun geloof een hoofddeksel dragen, of bij mensen die een medische/fysieke reden hebben. Maar in het algemeen geldt: kijk recht in de camera, met een neutrale blik en gesloten mond. Wie graag een pasfoto wil geven aan zijn geliefde ter herinnering, zou kunnen overwegen een extra setje te maken. Want wegdromen bij een foto volgens Fotomatrix Model 2007, zal waarschijnlijk niet lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here