De historie van moederdag

0
8
blog placeholder

Moederdag heeft geen samenhang tot de vele feesten die de voorbije paar duizend jaar voorkwamen ter ere van moeders en het moederschap, zoals de Griekse verering rondom Cybele, de Romeinse feesten rondom Hilaria of de Christelijke geboorte zondag. Niettegenstaande dat, gaat Moederdag in enkele landen toch hand in hand met deze gedateerde tradities.

Moederdag wordt in Nederland gehouden op de tweede zondag van mei en is tot lof van het moederschap. Moederdag werd in 1910 in Nederland voor het eerst gevierd door de Nederlandse sectie van het Leger des Heils. De gewoonte was zoals genoemd uit Amerika overgekomen en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, een gezelschap ter controle van het belang van de Nederlandse bloemisten, moedigde de invoering van deze dag aan in de hoop het commerciele succes van de Amerikaanse bloemisten te evenaren. Ze kopieerdem de campagnes al die in Duitsland en Oostenrijk opgestart waren, maar waren zich terdege bewust dat het gebruik uit Amerika overgekomen was.

Moederdag in Nederland

In 1925 startten bloemisten een grote promotie actie. Deze actie omvatte een boekpublicatie gepubliceerd door bekende intellectuelen, radio uitzendingen, krantenadvertenties en een samenwerkingsverband van priesters en docenten die moederdag wilden aanbevelen voor hun eigen redenen. In 1931 werd de tweede zondag van mei geadopteerd als vaste dag om moederdag te vieren. Medio jaren 30 van de vorige eeuw was er de slagzin: ‘Moederdag – Bloemendag’. Deze reclameleus zou nog vele jaren bekend blijven. In de jaren 30 en 40 werden er Moederdag cakes uitgedeeld in ziekenhuizen en ook aan de koningin, zij was immers ‘De Moeder des Vaderlands’.

Vandaag de dag is Moederdag ingenesteld in onze maatschappij en een feestelijke dag waarop de moeder verwend wordt met moederdag cadeau en een lekker maal. Er wordt dan ook niet alleen ingespeeld op Moederdag door bloemisten, maar ook door supermarkten, restaurants en cadeau winkels
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here