De eigenschappen van katoen, linnen en zijde

0
454
blog placeholder

Katoen
Katoen is een van de meest gebruikte grondstoffen in de textielproductie. Katoen is soepel, zacht, slijtvast en heeft weinig verzorging nodig. Bovendien absorbeert het vocht heel makkelijk. Dat maakt katoen vooral geschikt voor de productie van onder andere kleding, tafeltextiel en bedtextiel.

Het plukken van de katoen, wat vroeger handmatig gebeurde, vindt tegenwoordig veelal machinaal plaats. Hiervoor is het nodig dat de plant eerst met een ontbladeringsmiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken of dat de plant is ontbladerd door ingetreden vorst. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, dus wordt dan handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant het hele jaar door, wanneer zij niet wordt ontbladerd.

Katoen wordt sinds de zeventiende eeuw verbouwd in Amerika en is sindsdien ook wel bekend onder de noemer ‘het witte goud’.

Linnen
Linnen wordt gemaakt uit vlas. Vlas is een blauwbloeiende en witbloeiende plant (zie foto). Linnen is onder de textielsoorten het sterkste weefsel. Dat maakt het zeer slijtvast. Net als katoen neemt Linnen goed vocht op. Het is echter vormvaster dan katoen en stoot gemakkelijk vuil af.

Een nadeel van linnen is dat het vaak snel kreukt, en dat het in de was krimpt. Linnen wordt niet alleen gebruikt om kleding te maken, maar ook voor grotere oppervlakken zoals tafelkleden en gordijnen en schilderijen. Ook werd en wordt het nog steeds veel gebruikt als bekledingsmateriaal van boekbanden.
Vlas

Zijde
In tegenstelling tot katoen en linnen, wordt zijde niet geproduceerd door een plant. Zijde is de afscheiding van bepaalde insecten, zoals de zijderups (Bombyx mori). Ook zijn er bepaalde spinnen die zich goed lenen voor zijdeteelt. Zijderupsen maken hun cocon van zijde, spinnen weven er hun web van.

Zijde wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van (chique) kleding. Door het kostbare en complexe proces waarin de insectenafscheiding tot bruikbaar textiel transformeert, is zijde doorgaans duurder dan katoen, wol, linnen en andere massatextielsoorten.

Dit artikel is geschreven door textielspecialist/webshop Cottona.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here