De oorzaken en gevolgen van langdurige rugpijn

0
209

Rugpijn is een veel voorkomend probleem. Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van lage rugpijn. Vooral als men ouder wordt, komt het vaker voor. Er is een verschil tussen acute en chronische rugpijn. Acute rugpijn komt voor wanneer het plotseling ‘in je rug schiet’, wat iedereen wel kent of van heeft gehoord. Maar waardoor wordt rugpijn veroorzaakt? Wat kan er gebeuren als je langdurig last hebt van je rug? Zijn er behandelingen die je kunt ondergaan om snel van je rugpijn af te komen?

Enkele oorzaken

Het is nog steeds niet compleet duidelijk waardoor rugpijn precies ontstaat en wat er in het lichaam gebeurt waardoor je pijn ervaart. Een mogelijkheid is dat de spieren en botten in de rug tijdelijk niet optimaal samenwerken. Tijdens zwaar fysiek werk, lang achter elkaar autorijden of wanneer je iets zwaars tilt, kan het ineens in je rug schieten. Dit betekent dat je last hebt van acute rugpijn. Deze pijn zal vaak ook snel weer over zijn en je hoeft daar niks voor te doen.

Wanneer is rugpijn chronisch?

Wanneer de rugpijn in de onderrug langer dan drie maanden aanhoudt, is er sprake van chronische rugpijn. Daarnaast is er ook sprake van chronische rugpijn wanneer men wel de oorzaak van de rugpijn kent, maar de behandelingen niet lijken te werken. Chronische rugpijn is natuurlijk erg vervelend en kan je leven behoorlijk in de weg komen te staan. Soms is er slechts sprake van een zeurderige pijn, maar in andere gevallen kunnen het ook opvlammende steken in de onderrug zijn. Dit kan zo erg zijn, dat elke beweging pijn doet.

Wat zijn de gevolgen?

Rugpijn is nooit fijn. Meestal voel je het niet alleen als je beweegt, maar ook als je stilzit of ligt. In de ergste gevallen voel je bij elke kleine beweging die je maakt pijn. De rug is namelijk de plek waar zich je centrale zenuwstelsel bevindt; het centrum van je zenuwen en dus je gevoel. Door deze stekende pijn in de onderrug kunnen mensen zich geremd gaan voelen om te bewegen. Hierdoor nemen ze een starre houding aan en zullen ze dus veel minder bewegen dan voorheen. Beweging is echter een essentieel onderdeel van een gezond leven.

De behandeling van rugpijn

Doordat de oorzaak van lage rugpijn in de meeste gevallen onduidelijk is, is het voor huisartsen vaak lastig om een concreet behandelplan op te stellen. Vaak worden er enkele oefeningen of behandelingen voorgeschreven, voordat je eindelijk de behandeling vindt die voor jou werkt. Ondanks dat bewegen vaak pijn doet, is het juist belangrijk om bij rugpijn te blijven bewegen. Vraag je huisarts naar oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen, zodat je in beweging blijft. Rugpijn kan voorkomen worden door een juiste sta- en zithouding aan te nemen en niet te lang in dezelfde positie te zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here