Verander management en Improvisatietheater

0
4
blog placeholder

Deze veranderingen hebben een grote impact op de gemoedsrust van de werknemers. Onzekerheid is troef, wie blijft aan, wie moet weg?

Daarna komen er vragen zoals;  ‘maar waarom moet ik weg, en die andere niet, want ik werk toch echt wel beter’ , of , ‘ die is al zo oud en onvermurwbaar, laat die met de VUT of vervroegd pensioen gaan’.

Over het algemeen gaan deze aankondigen via een intranet, e-mail en of via een ‘roadshow’, waarbij de directie langskomt bij de mensen om via een presentatie uitleg te geven over al deze opkomende veranderingen. Bij die roadshow kan men gebruiken maken van bedrijfstheater om zo’n roadshow-dag minder zwaar te laten verlopen.

Allereerst is het in eerste instantie vooral een eenzijdige aankondiging van wat er komen gaat zonder tot in details te treden en juist dat is waar de mensen om vragen, tenslotte is men bang voor baanverlies.

Door het gebruik van improvisatietheater kan men de roadshow en diverse aankondigingen luister bij zetten om de emotie en angst te nuanceren, tenslotte, doet een bedrijf niet zomaar, dit is nodig om competitief te blijven en onderhevig aan de vraag en aanbod, klanten, strategie in die markt.

Zo’n bedrijfstheater zorgt ervoor dat men directie en werknemers, kortom verschillende lagen in het gehele bedrijf in gesprek blijft en om zo deze transitie open en integer en tot ieders tevredenheid te laten verlopen.

Zo is  er meer hoor/wederhoor, duidelijke communicatie bij vragen die bij meerdere mensen heersen en kan men de betrokkenheid hoog houden.

Een transitie kan soms wel 3 jaar duren, zeker bij grote bedrijven, waarbij het belangrijk is dat de mensen continue het gevoel houden en hebben dat ze gekend worden in de situatie en tijdens die onzekere periode bereid zijn om hun werk goed te blijven leveren ook al is niet bekend of je straks nog een baan hebt.

Een bedrijfstheater zal gedurende die periode meerdere keren ‘acte de presence’ kunnen geven om de transitie soepel te laten verlopen. Doordat je vaker kiest voor hetzelfde improvisatietheater is het makkelijker en sneller mogelijk is voor beide partijen om verder te gaan dan waar men gebleven was in die gehele transitie fase.

‘Dat wat vertelt wordt, wordt  gezegd en dan nog een keer op een ludieke manier ‘

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here