Ventilatoren: Een gezonde oplossing in de grote stad

0
5
blog placeholder

De aanleiding

Ik schrijf deze blog absoluut niet om mensen bang te maken, in tegendeel ik probeer mensen een waardige oplossing te geven. Mensen die in de grote stad wonen kunnen tegenwoordig onmogelijk een gezond leefklimaat creëren doordat er enerzijds wordt gezegd dat een huis goed geventileerd moet worden en anderzijds het openzetten van een raam ook negatieve gevolgen kan hebben door de enorme uitstoot van auto’s en andere voertuigen.

Grote steden staan vol met oudere woningen, je wordt in Amsterdam doodgegooid met jaren’20, ’30 en ’40 woningen. Het typerende aan dit soort woningen is dat ze vaak slecht geïsoleerd zijn. Hierdoor houden dit soort woningen vocht vast en dit kan leiden tot schimmels en vorming van andere bacteriën. Wanneer mensen voor een langere tijd in dit soort ruimtes leven kan dit leiden tot gezondheidsschade in de vorm van longaandoeningen en/of astma. Een raam openzetten is vaak al genoeg om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren en werd lang gezien als de oplossing wanneer mensen niet kozen voor betere ventilatie. Met het aantal toegenome mobiele voertuigen in grote steden is dit echter ook geen optie meer.

Een raam openzetten zorgt alleen maar voor meer schadelijke gezondheidsrisico’s en kan uiteindelijk voor net zoveel ziekte zorgen als de schimmel en bacteriën die je in eerste instantie probeerde te verhelpen.

Kies vanwege gezondheidsredenen voor ventilatoren

Grote ventilatieproducenten en instellingen herkennen dit probleem. Daarom is er in het verleden gewerkt aan speciale badkamer- en toiletventilatoren die extreem goed werken bij het ventileren van vochtige en klamme ruimtes. Nu is er een ander probleem ontstaan, dat eigenlijk veel groter is dan alleen ventilatie binnen het toilet of de badkamer. Gehele woningen en grotere kantoorpanden moeten nu goed geventileerd worden.

Om antwoord te geven op die vraag zijn ventilatieproducenten hun ventilatoren verder gaan ontwikkelen. Vroeger had bijna niemand ventilatoren en ventilatiesystemen in huis en zag je deze eigenlijk alleen maar in grotere kantoorpanden. Tegenwoordig wordt het echter een stuk normaler om goede ventilatie in huizen aan te brengen en komen steeds meer nieuwbouwhuizen met een standaard vorm van afzuiging/ventilatie.

Dit komt in grote mate door de ontwikkeling en innovatie van ventilatiesystemen door specialisten en produceren. Dit soort systemen worden namelijk steeds stiller en kunnen grotere ruimtes en kubieke meters lucht reguleren, afzuigen en verversen.

Woonhuisventilatoren

Een voorbeeld van zo een ventilatie oplossing die vrij nieuw is, zijn woonhuisventilatoren. Zoals de naam al zegt zijn deze ventilatoren extreem geschikt voor plaatsing in woonhuizen en andere kleine ruimtes. Dit soort ventilatoren kenmerken zich door een nihile geluidproductie in combinatie met enorm efficiënt stroomgebruik. Ventilatoren zijn tegenwoordig sowieso geen groot stroomverbruikers meer. Door constante ontwikkeling binnen deze sector is het stroomverbruik van veel ventilatoren met 300% gedaald en de mate van ventilatie met maar lieft 400% gestegen. Hierdoor is ventilatie vaak een kosten besparende oplossing. Ventilatie zorgt er namelijk voor dat je minder vaak je ramen open hoeft te zetten om hetzelfde ideale leefklimaat te creëren. Dit zorgt voor een fixe besparing op je stookkosten en hierdoor betaalt een passend ventilatiesysteem zichzelf vaak terug binnen twee jaar.

Schakel de hulp in van een expert

Zoals ik al zei is het belangrijk dat een ventilatiesysteem past bij de ruimte en over capaciteit beschikt om gehele ruimtes te ventileren. Dit wordt berekent op basis van oppervlakte, mate van isolatie en vochtigheidsgraad in de te ventileren ruimte. Wanneer een ventilatiesysteem goed past bij de ruimte die geventileerd dient te worden, behaalt dit systeem de allerbeste resultaten en kun je als bewoner supersnel van optimaal wooncomfort genieten. Schakel dus voordat je over gaat tot aanschaf van een nieuw ventilatiesysteem altijd de hulp in van een specialist. Zij weten vaak als geen ander waar je op moet letten bij de aanschaf van ventilatie. Een goede specialist denkt daarnaast ook met je mee en zal je tot nieuwe inzichten laten komen en zorgen voor ventilatie die perfect past bij het design van de te ventileren ruimte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here