Ouderschapsverlof, wat is dit nou precies?

blog placeholder

Ouderschapsverlof

Waarvoor is het ouderschapsverlof nou eigenlijk? Het ouderschapsverlof is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat het voor ouders mogelijk is om meer tijd aan hun kinderen te besteden. Het is mogelijk om dit ouderschapsverlof op te nemen tot de leeftijd van acht jaar van het kind. Wel moet de ouder in kwestie al minimaal één jaar bij zijn of haar werkgever werken. Helaas word het ouderschapsverlof niet uitbetaald door uw werkgever. Soms zijn hier echter andere afspraken over, maar deze zullen dan in de CAO vermeld staan. Wilt u nou gebruik maken van dit ouderschapsverlof? Vraag dit dan minimaal twee maanden van te voren aan, anders kan uw werkgever dit namelijk weigeren omdat hij er dan geen rekening mee kan houden.

De regels van het ouderschapsverlof

In de wettelijke regeling staat dat de ouder minimaal recht heeft op drie maanden verlof. Als u wilt weten op hoeveel u maximaal recht heeft is dit vrij eenvoudig uit te rekenen. Dit is zijn de uren die u voor het aanvragen van het ouderschapsverlof werkt maal 26. Hierdoor krijgt u dus de mogelijkheid om tot maximaal één jaar verlof op te nemen en in dit jaar dus de helft van uw normale aantal uren te gaan werken. Let er wel op dat er misschien andere afspraken zijn gemaakt over de verdeling door de vakbonden en dat deze dan in uw CAO vermeld staan. Voor elk kind dat u heeft en dat jonger is dan de minimum leeftijd van acht jaar heeft u recht op het ouderschapsverlof.

Nieuwsgierig wat er in het ouderschapsverlof 2013 is afgesproken? Kijk dan gerust even op onze website voor een duidelijke uitleg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here