Een nieuw product op de markt is een heel proces

0
36
blog placeholder

Dit proces noemen we productontwikkeling. Productontwikkeling is opzich een vrij bekende term en behoeft als begrip niet zoveel uitleg. Aan de achterzijde van dit woord zit echter een ingewikkeldere uitleg. Productontwikkeling is een langdurig proces waarbij er bij elke stap nagedacht wordt over hoe het product eruit moet zien en zo goed mogelijk past bij de doelgroep. In principe kun je productontwikkeling opdelen in drie stappen:

  • Concept Design
  • Prototype ontwikkeling
  • Marketing

Concept Design

De eerste en ook direct de belangrijkste stap in productontwikkeling. In de concept design wordt het product uitgedacht en wordt er gekeken naar de wensen en behoeftes van de doelgroep. Bij een verandering of aanpassing op een bestaande oplossing of product zijn deze behoeftes vaak manifest. Bij een nieuw product is de uitdaging om de behoeftes te vinden groter, omdat deze vaak latent van aard zijn. Om achter deze behoeftes te komen, wordt er gebruik gemaakt van meerdere testgroepen. Deze testgroepen vertolken een representatieve afspiegeling van de doelgroep en dus de afnemersgroep van het uiteindelijke product. Deze testgroep wordt vaak samengesteld door middel van acquisitie bureau’s, mensen krijgen dan een bepaalde vergoeding voor het testen, en in kaart brengen van hun behoeftes tegenover het probleem wat het product wil oplossen.

Wanneer de wensen van de testgroep duidelijk genoeg in kaart zijn gebracht wordt er een concept design gemaakt voor het nieuwe product. Dit concept design wordt in een aantal sprints weer voorgelegd aan de doelgroep en bij positieve feedback kan de volgende stap in productontwikkeling van start gaan.

Prototype ontwikkeling

De volgende stap is dus het ontwikkelingen van een prototype. Ook dit prototype wordt door middel van verschillende sprints getest door de doelgroep. Elke wijziging dient goedgekeurd te worden door de testgroep. Dit zorgt ervoor dat er binnen het proces van productontwikkeling geen misstappen worden gemaakt. Een misstap kan namelijk fatale gevolgen hebben en kan ervoor zorgen dat het gehele product opnieuw ontwikkeld dient te worden. Om dit te voorkomen zien deze sprints noodzakelijk. Je proeft het misschien al, maar dit is dan ook de reden dat er bij productontwikkeling altijd wordt gewerkt via een Agile werkmethode. Op die manier kunnen verschillende wijzigingen tegelijkertijd getest worden en kan de doorlooptijd van het project verkort worden.

Het vermarkten

We slaan het productieproces even over, omdat dit weinig van doen heeft met productontwikkeling. Productontwikkeling is het bedenk -en testproces binnen het op de markt zetten van een product en het verkopen hiervan. Productie van het product is productproductie en is dus een geheel andere tak van sport. Uiteraard is de productie belangrijk, omdat de materiaal keuze de duurzaamheid en het verantwoorde ondernemen nogmaals kan onderstrepen. Zeker in tijden waarin je ziet dat milieubewuste productie een absoluut voordeel is binnen marketing. Het vermarkten van het product begint dan ook niet pas op het moment dat het product gemaakt is. Het productontwikkelingsproces maakt direct doel uit van de vermarketing van het product. Een van de basisbeginselen van marketing is namelijk: ‘zorgen dat je de juiste producten op de plank hebt liggen die jouw doelgroep aanspreekt en een behoefte of probleem voor hen oplost’. Wanneer je dit goed doet is het vermarketen van het product alleen nog het creëren van een bepaalt gevoel bij de doelgroep via bijvoorbeeld het AIDA model. Waarin je het product eerst kenbaar maakt, vervolgens laat je zien welke problemen het oplost (dit kun je uit de resultaten en feedback van de testgroep halen), dit zorgt voor een bepaalt gevoel van ‘hebben’ als in het desire gedeelte van AIDA. De action is natuurlijk logisch, dat is het kopen van het product.

Ik hoop dat je via deze blog inzicht hebt gekregen in het product design proces en het proces binnen productontwikkeling. Daarnaast hoop ik dat je goed ontwikkelde producten die perfect aansluiten bij jouw wensen meer gaat waarderen. Want een goed product is bijzonder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here