Hoe werkt een re-integratietraject eigenlijk?

re-integratietraject

Het is te hopen dat je er nooit mee te maken krijgt, maar helaas valt het natuurlijk nooit uit te sluiten: re-integratie na (langdurige) ziekte. Juist omdat het zo’n beladen onderwerp – en een behoorlijk stressvolle periode – is, kan het fijn zijn om te weten waar je aan toe bent wanneer je ermee te maken krijgt.

Ken jij bijvoorbeeld het verschil tussen tweedespoor re-integratie en het eerste spoor? Weet jij wat de verschillende opties zijn om te re-integreren en weer aan het werk te komen? Zo niet, blijf dan vooral lezen, want in dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende opties waar je mee te maken kunt krijgen.

De kracht van een vertrouwenspersoon

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom hebben veel organisaties een vertrouwenspersoon aangesteld, waar een werknemer naartoe kan wanneer hij of zij te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen. Dit valt onder psychologische arbeidsbelasting en kan zorgen voor langdurige uitval. Heeft jouw organisatie dit niet? Opper dan eens om een professionele, externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Het voordeel hiervan is dat het iemand is die buiten de organisatie staat. Dat zorgt voor een frisse blik en natuurlijk de nodige professionaliteit en kennis boven het aanstellen van iemand binnen de organisatie als vertrouwenspersoon.

Deze externe vertrouwenspersoon kan medewerkers begeleiden die te maken hebben gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer. Op die manier kan vaak al veel leed worden voorkomen en kan de noodzaak tot re-integratie dus vaak al worden afgewend. Helaas lukt dat niet altijd.

Zo zit een re-integratie in elkaar

Re-integratie is een ingewikkeld traject. Het is daarom allereerst slim om hulp van een professional in te schakelen. Er zijn diverse bedrijven waar een externe re-integratie-adviseur kan worden ingeschakeld. Die persoon is op de hoogte van alle eisen waar een re-integratie volgens het UWV aan moet voldoen.

Daarbij wordt meestal eerst ingezet op een re-integratie via het eerste spoor. Dat wil zeggen: er wordt ingezet op terugkeer van de werknemer in de huidige organisatie, indien nodig in een andere functie, om toekomstig uitvallen te voorkomen.

Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Wat de achterliggende reden ook is: als re-integratie via deze weg niet mogelijk is, dan wordt een tweedespoor re-integratie in gang gezet. De werkgever is verplicht om dit aan de werknemer aan te bieden. In dit traject wordt de werknemer begeleid in het vinden van werk bij een andere werkgever.

Ken je rechten en schakel kennis in

Het is belangrijk om je rechten te kennen wanneer je in een re-integratiegeschil terechtkomt. De ervaring leert namelijk dat emoties in dergelijke situaties snel kunnen oplopen en de verstandhouding – die ooit zo goed was – eventueel snel kan verslechteren. Juist daarom is het ook altijd aan te raden om begeleiding van buitenaf in te schakelen. Zo weet zowel jij als je werkgever zeker dat alles volgens de wet verloopt en is de kans dat het op een onplezierige tweestrijd uitloopt een stuk kleiner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here