“Waarom dit bedrijf?”
Dit is een vraag die altijd zal terugkomen. En dit is ook logisch. Immers draai de rollen is om. Stel jij bent de werkgever en je hebt een sollicitant voor je zitten. Wat je graag zou willen weten is, waarom de sollicitant heeft gekozen voor jou. En voor jouw bedrijf. Je bent nieuwsgierig of de sollicitant voldoende kennis heeft over je bedrijf. Je wilt weten of de sollicitant weet in welk segment je bedrijf zich begeeft. Je wilt weten of de sollicitant in ieder geval weet hoe de structuur van jouw eigen bedrijf er uit ziet. Je wilt weten of de sollicitant al enige ‘feeling’ heeft voor de bedrijfsvoering van je bedrijf.
Bij deze vraag is voorbereiding erg belangrijk. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over het bedrijf. Dit doe je door niet alleen de site te bestuderen, maar bijvoorbeeld ook door het in de gaten houden van nieuwsberichten over het bedrijf. Bekijk welke nieuwsberichten er de afgelopen tijd zijn geweest.
In dit eerste proces van informatie zoeken zorg je dat je een goed beeld krijgt van het bedrijf en hun bedrijfsvoering.
Vervolgens vergelijk je het bedrijf met concurrenten van het desbetreffende bedrijf. Op welk vlak verschilt dit bedrijf met andere bedrijven. En vertel wat je daarin aantrekt.
Probeer bij dit proces de ‘goede’ antwoorden niet uit je hoofd te leren. Schrijf kernpunten op. Tijdens je sollicitatiegesprek is het niet erg om te laten zien dat je er over nadenkt. Iemand die nadenkt geeft blijk van intelligentie. Iedereen kan een standaard riedeltje uit zijn of haar hoofd leren. Maar niet iedereen kan het natuurlijk doen overkomen. Overkomen alsof je er echt over hebt nagedacht. Doen overkomen alsof je daadwerkelijk geïnteresseerd bent!
“Waarom moeten we jou aannemen?”
Belangrijk is om te laten merken dat je op sociaal vlak excelleert. Je moet in het team passen bij je nieuwe werkgever. Je bent vrolijk, enthousiast en een harde werker.
Ook bij deze vraag is het belangrijk om, tijdens de voorbereiding, de rollen om te draaien. Vraag jezelf af op welke punten je jezelf zal willen aannemen. Vraag jezelf ook af op welke punten niet. Je krijgt ongetwijfeld de vraag wat je negatieve punten zijn. Het is niet erg om wat van jezelf te laten zien. Uiteraard met mate. Je gaat niet zeggen dat je een totale nietsnut bent die liever op de bank zit om GTA V te spelen.
Maar laat ook bij deze vraag zien, dat je erover hebt nagedacht. Handig is om tijdens de voorbereiding te denken in een zakelijke-ik en een persoonlijke-ik. Je persoonlijke-ik laat je thuis. Je zakelijke-ik neem je mee. Wat kan je aan die zakelijke-ik verbeteren?
Tijdens de voorbereiding is het handig om hier goed over na te denken. Stel jij bent zelf de werkgever, en je moet jezelf aannemen, op welke punten zou je jezelf wel willen aannemen. En op welke punten niet.
Of stel je werkt op school in een groepje aan een project. Wat zouden je projectgenoten als positieve eigenschappen noemen. En wat zouden zij noemen als zijnde je negatieve eigenschappen.
Wat uit dit proces komt dat neem je mee naar je sollicitatie.
“Waar zie je jezelf over 5 jaar?”
Dit is een vraag die je jezelf thuis ook al kunt stellen. Ook bij deze vraag is het niet erg om een persoonlijke tint aan het antwoord te geven. Je toekomstige werkgever heeft ongetwijfeld al heel veel dezelfde antwoorden gehoord. Denk dus ook na welke ontwikkelingen je in privé als persoon wilt maken.
Ten slotte
Dit waren slechts enkele vragen die je zult tegenkomen tijdens het sollicitatieproces. Meer nuttige sollicitatietips en de laatste ict vacatures vind je op Bonque.nl.