Freelance programmeren

0
9
blog placeholder

Freelance basis is niet een contractvorm die de Nederlandse wet kent maar is bedacht door het bedrijfsleven. Het komt erop neer dat een bedrijf een freelancer (een persoon die werk verricht op freelance basis) kan inhuren zonder dat het bedrijf hier werknemersverzekeringen voor hoeft te betalen.

Op freelance basis iemand inhuren kan op vele verschillende manieren. Zo kan er een freelancer ingehuurd worden om in loondienst te gaan ter vervanging van een langdurig zieke werknemer of ter vervanging van een werkneemster die op zwangerschapsverlof gaat. Daarnaast wordt een freelancer vaak op projectbasis ingehuurd, dit is vooral bij programmeren het geval. Neem bijvoorbeeld Martijn Moes van Intermoes.nl, een ervaren programmeur die ingehuurd kan worden wanneer een bedrijf een nieuwe functie wil toevoegen aan hun intranet of bijvoorbeeld aan hun website.

Bij Intermoes.nl wordt er een afspraak gemaakt om zo om de tafel te gaan zitten wat een bedrijf precies wil om zo een duidelijk overzicht te hebben van het project. Dit is bij freelancers erg belangrijk omdat bedrijven vaak gedurende het project nog meer uitbreidingen of aanpassingen willen die niet in het originele contract staan. Daarom is het belangrijk van te voren goed in te kaderen wat binnen het project en dus binnen het contract valt en wat daar buiten valt en waar dus een nieuw contract en plan voor gemaakt moet worden.

Navraag bij Intermoes.nl bevestigd ons vermoeden dat veel bedrijven naderhand nog veel extra dingen binnen hun project willen. Martijn Moes reageert: “Vaak ben ik hierin flexibel en vanzelfsprekend niet beroerd om extra werk te doen om een eindproduct neer te zetten waar de klant tevreden mee is, echter moet ik ook mijzelf in bescherming nemen en ga ik daarom vaak in dialoog met het bedrijf gedurende het project om zo extra werk aan het einde van het project te voorkomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here