Een bedrijfsplan maken, hoe doe je dat?

0
9
blog placeholder

Een bedrijfsplan maken is niet iets dat op een regenachtige zaterdagmiddag even in elkaar gezet kan worden. Natuurlijk, er zijn aspirant ondernemers die dit wel doen en dan ook nog vol trots roepen dat ze een ondernemingsplan hebben gemaakt. Echter de bedoeling van een ondernemingsplan en vooral ook de meerwaarde hiervan ligt niet in het feit dat je even wat op papier hebt gezet maar in de doordachte benadering van de vele onderwerpen die belangrijk zijn om van een startende onderneming een goedlopend en winstgevende onderneming te maken.
Werk gestructureerd je bedrijfsplan stap voor stap door.
Dit doe je door, liefst enigszins gestructureerd, alle onderdelen van je bedrijf te beschrijven en te voorzien van een motivatie waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Daarnaast vergt met name de marketing en concurrentie analyse een grondige screening. Vragen als koopmotieven van klanten en in hoeverre jij die koopmotieven beter beantwoord dan jouw concurrenten zijn essentieel als je je marketing budget efficiënt wilt gebruiken.

Financiële onderbouwing van je bedrijfsplan

Het financiële deel van het bedrijfsplan dient niet gebaseerd te zijn op uit de duim gezogen aannames maar op realistische inschattingen van de gevolgen die voortvloeien uit onder meer jouw marketingplan, concurrentie analyse en doelgroep bepaling.

Hulp bij het maken van je ondernemingsplan

Veel ondernemers zien, zoals gezegd, op tegen het maken van een ondernemingsplan, niet omdat het ze teveel werk is maar vaak omdat ze niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken, Het opstellen van een marketingplan en de bijbehorende analyse van markt en concurrentie is niet eenvoudig indien je dit nooit eerder hebt gedaan. Het daarna maken van een vertaal slag daarvan naar een degelijk financieel plan is nog moeilijker. Investeringen dat lukt de meeste starters nog wel, maar zaken zoals een Prognose van de liquiditeit, openingsbalans etc. zijn voor veel startende ondernemers een onbekend terrein. Gelukkig zijn er zowel coaches en adviseurs die een op een kunnen helpen, maar vaak is dit een te kostbare route. Tegenwoordig komt echter de techniek te hulp. Er is zeer goede een eenvoudig te gebruiken software op de markt, zoals bijvoorbeeld de ondernemingsplan software van JouwOnderneming. Dit bedrijf biedt daarbij ook nog ondersteuning via email en telefoon.
De dagen van geen bedrijfsplan maken zijn echt voorbij. Een serieuze ondernemer moet en kan dit tegenwoordig zelf met software ondersteuning en er is dus geen excuus. Aan de slag dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here