Inkopen van duurzame energie
Mocht Nederland niet kunnen voldoen aan de norm, dan is er altijd nog de optie om het te kopen bij andere landen, maar dat zorgt nog steeds niet voor voldoende zekerheid. Naast dat de kosten dan hoog op kunnen lopen, want de aanbieders zullen het verkopen aan de hoogste bieder, bestaat ook nog het probleem dat het land waar het ingekocht wordt het niet kan leveren. Als er niet genoeg overschot is, zal het land geen energie verkopen. Hierdoor zal het gestelde percentage niet bereikt worden en niet worden voldaan aan de Europese norm.
Zelf leveren is de beste optie
Volgens het onderzoeksrapport is zelf investeren in duurzame energie, de beste optie. De kosten, die betaald moeten worden aan het buitenland, zijn vergelijkbaar met de kosten die gemaakt worden voor zelf produceren. Voordeel daarbij is dat op termijn er alleen maar meer duurzame energie van eigen bodem zal komen. Investeren in eigen duurzame energie is een flinke kostenpost, maar zal zichzelf eenvoudig terugverdienen, volgens het onderzoek. De afkoopprijs om energie in te kopen ligt rond de €50,- tot €100,- per megawattuur en kan alleen maar oplopen als er concurrentie op de markt komt.
Alternatief
Mocht de nood hoog zijn en de limiet niet behaald worden, dan is het verstandig om nu al te overleggen met mogelijke landen die een overschot hebben. Het maken van prijsafspraken kan voorkomen dat de prijzen oplopen en de kosten enorm worden. Toch zal dit op termijn te weinig opleveren, omdat het geld verloren zal gaan en uiteindelijk niets op zal leveren voor de ontwikkeling van Nederlands duurzame energiewinning.
Volgens de onderzoekers is de keuze om zelf te investeren in duurzame energie en daar de nodige voorzieningen voor aan te schaffen, de beste optie. Nederland moet zelf gaan produceren en zou dan, bij overschot ook zelf kunnen deelnemen aan de markt van verkoop, wat economisch weer aantrekkelijk is.