De motivatiebrief

0
10
blog placeholder

Inleiding

Een goede motivatiebrief kan het verschil maken tussen op een stapel komen met 100 andere sollicitanten, of op een stapeltje komen met 10 tot 20 andere sollicitanten. Dat laatste stapeltje ligt vaak op het bureau van de recruiter of de werkgever. Dat stapeltje van 100, die ligt vaak om en nabij de prullenbak. Je motivatiebrief is te beschouwen als een middel waarmee je een ingang creëert. Veel sollicitanten onderschatten de kracht van de motivatiebrief. Velen denken dat het slechts een verplicht iets is, behorend bij je cv. Maar dat is het zeer zeker niet. In dit artikel zal ik beschrijven wat het doel is van je motivatiebrief. Wat je ermee wil bereiken. En hoe je een goede motivatiebrief opstelt.

‘Trigger – happy’

Je motivatiebrief dient als trigger. Degene bij wie je solliciteert moet door je motivatiebrief dusdanig nieuwsgierig zijn geworden, dat hij of zij niet kan wachten je in levende lijve te ontmoeten. Nou ja, niet kan wachten is wellicht wat overdreven. Maar met die insteek moet je de brief wel schrijven. Een motivatiebrief is een manier om je voor te stellen. Hoofdzakelijk leent het zich als motivering waarom je precies op deze vacature solliciteert. Vandaar de naam; MOTIVATIEbrief. Verder dient het als motivering, wat je hoopt te bereiken bij het vervullen van die vacature. Wat het voor jezelf betekent, indien je de mogelijkheid krijgt om de functie te bekleden. Waarom het werknemerschap bij bedrijf X op dit moment past in je leven. Dit zijn belangrijke vragen. Bij de beantwoording van deze vragen zorg je, dat je je motivatiebrief een originele touch geeft.

Subsidiair, dient de motivatiebrief als een manier om je kwaliteiten te laten doorschemeren. Maar hier moet de toon niet hoofdzakelijk op liggen. Een werkgever krijgt honderden motivatiebrieven van sollicitanten waarin sollicitanten een opsomming geven wat ze allemaal goed kunnen. Ik kan je vertellen, na 4x te hebben gelezen; “ik ben sociaal, een harde werker en sta positief in het leven. Ik ben goed hierin, goed daarin en blablabla”, ben je er als werkgever goed klaar mee. Hoe fijn is het als je de toekomstige werkgever oprecht weet te boeien met je motivatiebrief. Dit doe je o.a. door te beschrijven waarom je als persoon enthousiast bent over deze specifieke vacature. Met nadruk op, jouw als persoon. Waarom past dit nu precies in jouw leven? Leg dit uit. Normaal vertel ik sollicitanten altijd dat ze een onderscheid dienen te maken tussen hun persoonlijke-ik en hun zakelijke-ik. De zakelijke-ik neem je mee op je sollicitatiegesprek. Maar de motivatiebrief schrijf je met je persoonlijke-ik. Kun je me nog volgen? Waarschijnlijk niet.

Hieronder staan een aantal vragen. Zij dienen als leidraad. Als je deze vragen hebt kunnen beantwoorden in je motivatiebrief, dan ben je op de goede weg.

– Wat interesseert je als persoon betreft de inhoudelijke kant van de vacature? Is die interesse altijd al aanwezig geweest bij jou? Of is die interesse pas sinds kort ontstaan?

– Waarom zie jij je die werkzaamheden de rest van je leven doen?

– Waarom ben jij bereid, om op dit moment een long-term-commitment te maken?

– Waarom ben jij op dit moment volledig dedicated zo veel mogelijk te leren? En;

– wat denk je precies te kunnen leren van de functie? Zowel op persoonlijk vlak, als op zakelijk niveau.

– Welk concreet aspect van de vacature, inhoudelijk bezien, heeft jouw doen overhalen tot het doen van een sollicitatie?

Voordat je deze vragen kunt beantwoorden, dien je de functie aldus goed te bestuderen. De kunst is om deze bovenstaande vragen goed en concreet, op een leuke en vlotte wijze, te beantwoorden en te verwerken in je brief. Heb je dat gedaan, dan weet je zeker dat je je toekomstige werkgever volledig ’trigger-happy’ hebt gemaakt!

Stijl

Kwa stijl is het mooi als je cv en motivatie als samenhangend geheel te beschouwen zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door dezelfde stijl aan te houden. Denk aan eenzelfde lettertype en aan eenzelfde opmaak.
Daarnaast moet de brief duidelijk en makkelijk te lezen zijn voor iedereen. Ook voor mensen zonder technische kennis.
Vanzelfsprekend is jouw motivatiebrief in correct Nederlands geschreven. Maak de brief persoonlijker door deze echt aan de contactpersoon te richten in plaats van een algemene aanhef te gebruiken.

Ten slotte

Go out and earn! Grenzen bestaan alleen in je hoofd. Grenzen zijn onzichtbaar, niet tastbaar en
wetenschappelijk bezien bestaan ze niet! Zo ook met solliciteren. Alles is mogelijk! Overtuig jezelf daarvan, dan overtuig je ook een ander. Good luck!

Meer nuttige sollicitatietips en de laatste ict vacatures vind je op Bonque.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here