De diefstal van rijplaten

0
31
blog placeholder

Diefstal in IJsselstein

In de nacht van 17 op 18 april werden langs de Lek bij IJsselstein enkele tientallen rijplaten ontvreemd. Zo’n dertig rijplaten met een waarde van ongeveer duizend euro per stuk werden succesvol ontvreemd door dieven. De platen werden geplaatst om daar overheen te kunnen rijden met zware voertuigen. Het doel was om de oevers van deLek te verstevigen. Door de diefstal was het tijdelijk onmogelijk om door te gaan met het verstevigen van de oevers.

Diefstal in Doetinchem

Ook later die maand was het weer raak, ditmaal in Doetinchem. Tussen vrijdag 26 april en dinsdag 30 april hebben dieven vijftig stalen rijplaten ontvreemd. Omdat de platen 900 kilogram per stuk wegen, is het aannemelijk dat de dieven een keer of twee met een vrachtwagen het terrein op zijn gereden om de platen in te laden. De waarde van de vijftig ontvreemde platen bij deze diefstal was zo’n veertigduizend euro.

Arrestatie in Grootebroek

Begin mei heeft de politie twee mannen uit Grootebroek aangehouden. De politie kreeg een melding van diefstal van een bouwplaats. Er was een auto met aanhangwagen gezien. Toen de agenten polshoogte gingen nemen, kwamen ze de twee dieven tegen. Op de aanhangwagen lagen een aantal van de ontvreemde platen.

Staalprijzen

De staalprijzen liggen relatief hoog, waardoor ook de schrootprijzen relatief hoog liggen. Voor dieven is het daarom erg aantrekkelijk om rijplaten te ontvreemden. Deze platen worden verkocht aan malafide handelaren die de platen tot schroot verwerken. Gezien de hoge staalprijzen, levert dit voor zowel de dieven als de malafide handelaren een leuk bedrag op.

De oplossing

Er kwam echter een oplossing, waarmee de diefstal van rijplaen beperkt kan worden. Het zogeheten TracTracer Rijplaat Beveiligingssyteem is een flexibel en mobiel inzetbaar systeem. Onbeheerde rijplaten kunnen op afstand bewaakt worden tegen diefstal. Wanneer er een onregelmatigheid plaatsvindt op het bouwterrein wordt een sms of e-mail verstuurd. Hierdoor is het mogelijk om direct te handelen wanneer er onraad in de lucht hangt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor kunststof rijplaten. Deze zijn weliswaar eenvoudiger te stelen, maar minder aantrekkelijk voor dieven. Wil je de kans op diefstal van rijplaten verkleinen, dan is het aan te raden te kiezen voor kunststof rijplaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here