Belangrijkheid van zaagsnelheid bandzaagmachine?

0
288
blog placeholder

Ben jij een zaag operator en wil jij graag je werk zo optimaal mogelijk uit kunnen voeren of ben jij een gefrustreerde manager die elke dag een nieuw zaagblad in moet kopen. Voor beide kan onderstaand artikel van belang zijn om je werk te vergemakkelijken en ruzies op werkvloer te voorkomen.


Optimum snelheid metaal
Elk materiaal heeft zijn eigen optimale zaagsnelheid. Voor zaagwerken in metaal is de optimale zaagsnelheid tussen de 60 SFM en 300 SFM (Surface feet per minute). Er zijn ook speciale hard metaal bandzaag machines waarmee wel boven de 300 SFM kan worden gezaagd. De snelheid voor titanium legering zal ongeveer rond de 100 SFM liggen terwijl die van een alluminium legering rond de 400 en 1000 SFM zit.

Voordelen van correcte zaagsnelheid
Een correcte zaagsnelheid zorgt voor betere zaagperformance en voor minder slijtage van je zaag. Het te snel zagen van harde materialen zorgt ervoor dat de tanden niet in het materiaal kunnen bijten. Dit zorgt voor snelle slijtage van de tanden. Als de zaagsnelheid te laag staat zorgt dit niet alleen voor een lagere productiviteit, maar ook voor een scheve zaagsnede. Een te snelle snelheid zorgt ervoor dat de tanden aan elkaar komen te zitten van de hitte. Het is dan zaak als zaag operator om de zaagsnelheid te verlagen.

Kortom de snelheid hangt af van het type materiaal, de dikte, de mate van verspaanbaarheid op de machine en de kwaliteit van de zaagmachine. Op de laatste link vindt u zaagmachines met specificaties over zaagsnelheid en voeding. Deze link kunt u ook bezoeken als u vragen/interesse heeft in een nieuwe bandzaagmachine.

Heb jij door dit artikel meer zaagplezier op het werk! Deel dit bericht dan met je lotgenoten uit de zaagindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here