Als serieuze starter is een bedrijfsplan maken een must!

0
7
blog placeholder

Daarom is het dan ook vreemd dat er zoveel ondernemers zijn die de tijd en moeite niet nemen om een goed en doordacht bedrijfsplan te maken. Immers je zou toch denken dat een serieuze starter alle mogelijkheden zou benutten om de succeskans te verhogen. Verbazend genoeg blijkt dit echter niet het geval. Hoe dit kan worden verbeterd en hoe kunnen startende ondernemers gemotiveerd worden om toch een ondernemingsplan op te stellen.
Bovenstaand werd al aangegeven dat enkele van de redenen voor startende ondernemers om geen ondernemingsplan op te stellen de ligt in de tijd en moeite die het kost om een bedrijfsplan te maken. Daarom zou het wegnemen of verminderen van deze obstakels een goede bijdrage kunnen leveren aan het motiveren van ondernemers om wel een ondernemingsplan te maken.

Met behulp van een adviseur of coach een bedrijfsplan maken

Er zijn meerdere mogelijkheden om een startende ondernemer hierbij te helpen. Een methode is het inhuren van een adviseur of bedrijfscoach. Deze kan helpen bij het ontwikkelen van een ondernemingsplan. Vaak is het zelfs mogelijk dat de adviseur of coach gesprekken voert met de ondernemer en aan de hand daarvan het ondernemingsplan opstelt. Op deze wijze behoeft een bedrijfsplan maken niet veel werk of ingewikkeld te zijn voor de ondernemer zelf. Wel is dit natuurlijk niet de goedkoopste oplossing. Het inhuren van een professionele ondersteuner kan oplopen van ongeveer 500 euro tot zelfs vele duizenden!. Dit hangt natuurlijke mede af van de complexiteit van het ondernemingsplan. Ook de informatie die de ondernemer al beschikbaar heeft en de informatie die moet worden uitgezocht door de schrijver van het plan zijn  van grote invloed op de uiteindelijke kosten.

Een andere mogelijkheid: ondernemingsplan software ter ondersteuning

Een andere mogelijkheid die steeds vaker wordt toegepast is het gebruik van gespecialiseerde ondernemingsplan software welke de nieuwe ondernemer stap voor stap door het hele proces begeleidt.  De software zorgt ervoor dat alle onderdelen behandelt worde. Met name ook de marketing en financiële onderdelen worden ondersteund met duidelijke instructies, voorbeelden en financiële hoofdstukken. Jammer genoeg is niet elk software programma dat op de markt beschikbaar is even geschikt. De meeste zijn niet meer dan een vragenlijst in een Word document en daarbij nog een paar eenvoudige aanvullingen in een Excel spreadsheet voor een financiële paragraaf.

Goede ondernemingsplan software

Andere programma’s zoals de software van JouwOnderneming geven wel een uitgebreide en volledige ondersteuning voor het maken van een professioneel ondernemingsplan. Inclusief een financiële sectie die zo volledig is dat deze direct gebruikt kan worden voor het aanvragen van financiering bij een bank. Tevens wordt bij dit programma ondersteuning geboden door ervaren coaches zowel via de telefoon als ook via email. De kosten van een dergelijk programma met ondersteuning (op het moment van schrijven van dit artikel) bedragen niet meer dan €69.95.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here