Een echtscheiding en de woning.
Tijdens een echtscheiding komen verschillende zaken aan bod. Het belangrijkste aspect is de voogdij over en omgang met de kinderen. De verdeling van gezamenlijk bezit, zoals het huis dat u samen met uw partner kocht, is ook niet onbelangrijk. Allereerst doet de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek naar waar uw kinderen het meest bij gebaat zijn. Vaak blijkt dat het beter is als de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen. Wanneer u (of uw ex-partner) de verzorgende ouder van uw kinderen bent, zult u in veel gevallen ook het huis overnemen. Dit betekent wel dat u uw ex-man of –vrouw uit moet kopen. Scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen houdt immers in dat alle bezit evenredig verdeeld wordt. U neemt in dat geval ook de hypothecaire lasten over en eventueel koopt u uw ex-partner uit. Houd er wel rekening mee dat de bank moet instemmen met overname van de hypotheek. Daarnaast bent u verplicht de helft van de overwaarde van het huis te betalen, legt deze website over echtscheidingen en alimentatie uit. Van overwaarde spreekt men wanneer de waarde van uw huis bij eventuele verkoop hoger is dan de resterende hypotheekschuld.
Het huis verkopen bij een echtscheiding.
Ziet u geen andere oplossing dan uw woning te verkopen, dan kan de bijleenregeling van toepassing zijn. Dat houdt in dat de overheid u stimuleert om de winst van de verkoop te investeren in uw nieuwe woning. Als u bijleent en de overwaarde van uw oude huis niet gebruikt, ontvangt u geen hypotheekrenteaftrek. Kort samengevat mag de lening voor uw nieuwe woning niet hoger zijn dan de aankoopprijs van uw nieuwe woning min de overwaarde van uw oude huis.
In het geval dat u met uw ex-partner een woning huurde, zal de rechter vaak in het voordeel van de verzorgende ouder beslissen, zegt deze webiste over echtscheiding en de woning. Zo blijven de kinderen en hun verzorgende ouder in het ouderlijk huis wonen.