Oordopjes, verschillende soorten en voorkeuren

0
11
blog placeholder

De keuze in oordopjes, of oortjes zoals velen ze noemen, is tegenwoordig overweldigend. Er zijn grofweg enkele verschillende soorten te onderscheiden; de “gewone” oordopjes, de in ear oortjes en koptelefoons. Hoewel er hiertussen nog een heleboel verschillende variaties zijn, zijn dit de meest belangrijke soorten.
Let wel dat gehoorbescherming ook erg belangrijk is.
 

Gewone oordopjes

Dit zijn de meest klassieke oordopjes en hebben de kenmerkende ronde vorm. Dit type draait al decennia mee, maar heeft inmiddels vaak geen zacht stoffen beschermkapje meer, het plastic gaat gewoon rechtstreeks in het oor. De kwaliteit van het geluid van deze oortjes is erg variabel en hangt enorm af van het merk en model. Over het algemeen is dit ook het goedkoopste type oordopjes en kunnen er al goekope modellen voor minder dan €10 aangeschakt worden. 

In ear oortjes

De in ear oortjes verschillen substantieel van de gewone oordopjes, doordat deze de gehoorgang afsluiten en hierdoor een andere beleving van het geluid mogelijk maken. Doordat de oortjes geluid van buiten afsluiten is er minder volume nodig voor eenzelfde duidelijk geluid in het oor, dit is beter voor het trommelvlies doordat het aan minder lawaai wordt blootgesteld. Vooral in luidruchtige ruimtes zoals een station, een trein of in het vliegtuig is er veel volume nodig om het geluid om de achtergrond te overstemmen. Met in ear oordopjes is er minder nodig om dit te overstemmen en doet u uw trommelvlies en omstanders een plezier.

De koptelefoon 

De koptelefoon is de welbekende grote broer van de oordopjes. Koptelefoons zijn naast een bron van geluid ook voor velen een soort van statement over wie ze zijn. Koptelefoon zijn relatief duur in vergelijking met de andere twee varianten.
 
Welk type voor u ideaal is hangt of van uw eisen, uw budget en van wat u prettig en mooi vindt. De oordopjes van Apple zijn tegewoordig qua design erg populair, ditzelfde geldt voor de Beats by Dr Dre koptelefoons. Op internet zijn oordopjes over het algemeen goedkoop te bestellen via bijvoorbeeld Bol.com op Dopjes.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here