Koopzondag in Duitsland zeker een bezoek waard

0
1973
blog placeholder

De koopzondagen in Duitsland zijn aan strenge regels gebonden.  In de grote steden van de deelstaat NoordRijn-Westfalen mogen winkels niet vaker dan 13 zondagen per jaar open zijn .  In de kleinere plaatsen mag men niet vaker dan 4 keer per jaar een koopzondag organiseren.  Daarnaast moet er voor het winkelpubliek ook allerlei activiteiten georganiseerd worden.  Deze worden meestal door het plaatselijke bureau voor toerisme georganiseerd of als het een grote stad betreft door de City Marketing. De activiteiten worden meestal gehouden op een bepaalde momenten in het jaar zoals het lentefeest, het herfstfeest of in de adventsperiode voor de kerst.  In de adventstijd wordt een koopzondag dan gecombineerd met een typische Duitse kerstmarkt.  De openingstijden van de winkels is over het algemeen van 13:00 uur tot 18:00 uur, maar er kunnen uitzonderingen zijn,  raadpleeg daarom altijd eerst de website “Winkelen in Duitsland”, daar vindt u de meest betrouwbare  informatie over winkelen op de  koopzondagen in Duitsland.

In enkele plaatsen in Duitsland zijn de winkels bijna altijd op zondag open. In Kevelaer in de Niederrhein is dit bijvoorbeeld het geval. Kevelaer is al van oudsher een bedevaartplaats en de pelgrims die vooral op zondag  Kevelaer bezoeken moeten natuurlijk wel kaarsen, mariabeeldjes en bidprentjes kunnen kopen. Bad Bentheim dat ongeveer 20 km oostelijk van Enschede ligt is een officieel kuuroord en de winkels zijn dan ook altijd op zondag open.

Dat de koopzondagen in Duitsland steeds meer Nederlandse bezoekers trekken heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat artikelen in Duitsland veel goedkoper zijn dan in Nederland. In Duitsland worden de artikelen minder met BTW belast en op drank en sigaretten minder accijns. En is de  benzineprijs  ook nog flink goedkoper in Duitsland. Dit betekent dat een leuk dagje winkelen in Duitsland ook nog geld oplevert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here