Hoe kan jij ervoor zorgen dat je bewuster gaat winkelen?

0
165

Het lijkt één van de positiefste trends van de laatste jaren: duurzamer leven. Men houdt steeds meer rekening met het milieu, de wereld om zich heen en met andere mensen. Wanneer je een elektrische auto koopt, je minder vlees eet en je meer gaat sporten wil je deze leefstijl natuurlijk in meerdere facetten van jouw leven doorzetten. Vandaar dat bewust en duurzaam winkelen steeds populairder wordt. Je wilt bewuster en positiever door het leven gaan. Wat is bewust en duurzaam winkelen en waar moet je als consument allemaal op letten? Je leest er meer over in deze blog.

Wat is bewust en duurzaam shoppen precies?

Ten eerste moet men van het idee af dat alleen het allernieuwste, het meest niet-duurzame en populairste het belangrijkste is. Het hoeft helemaal niet op die manier te gaan. Je hoeft niet iedere maand een totaal nieuwe garderobe aan te schaffen. Koop ook eens iets bij de kringloopwinkel of tweedehands kledingwinkel. Je kunt tegenwoordig op veel meer manieren aan items komen die zowel een positieve invloed hebben op de mens als op het milieu. De tijd van het duurste is het beste is voorbij. Koop liever iets wat niet door kinderhandjes in Bangladesh is gemaakt.

Wist je dat veel grote merken of massawinkelketen hun kleding op een niet zo milieu-, mens- en diervriendelijke manier produceren? Er bestaat zelfs een zwarte lijst waarop je terug kunt lezen wie zich niet aan bepaalde productie wetten en regelgeving houdt. Vaak hebben grote bedrijven zich gevestigd in Derde Wereldlanden. Hier moeten hun werknemers in barslechte omstandigheden en tegen een veel te laag loon, veel te lang achter elkaar werken. Dit moet stoppen en het is tijd dat men kiest voor duurzaam en bewust winkelen.

Tips om duurzaam te winkelen

Eerder in deze blog lieten wij de woorden kringloopwinkel en tweedehands kledingwinkel al vallen. De vintage winkels lijken als paddenstoelen uit de grond omhoog te ploppen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun kleding op een bewustere manier aan te schaffen. Vintage shoppen begint bijna een sport te worden. Men gaat massaal op zoek naar de beste items en de mooiste ouderwetse kledingstukken. Aan een vintage trui, paar schoenen of tuinbroek kleeft een bijzonder verhaal. Iemand heeft dat ooit al gedragen en wil het nu een tweede leven geven.

Ga dus niet naar de eerste de beste kledingwinkelketen wanneer je een nieuw truitje nodig hebt. Stap eens binnen bij de kringloop of die ene tweedehands kledingwinkel. Wie weet kom je wel een geweldig item tegen wat je er nooit had verwacht te vinden. Bewust winkelen is een avontuur. Lees je in over bepaalde producten en koop bijvoorbeeld alleen nog FairTrade voedingsmiddelen. Zelfs jouw koffiebonen kunnen bewuster en duurzamer dan degene die je nu elke ochtend drinkt. Tijd om bewust met de mens en het milieu om te gaan. Het is niet voor niets: verander de wereld en begin bij jezelf! Je zult er elke keer beter in worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here