Het principe en ontstaan van het warenhuis

0
98
blog placeholder

Vanaf de 19e eeuw kwamen steeds meer warenhuizen in de grotere steden van de Verenigde Staten. Het zou ook niet meer lang duren totdat de warenhuizen in Europa zouden komen. Zoals bekend is het warenhuis ook in Europa een bekend verschijnsel in het straatbeeld geworden

Bekende warenhuizen in de wereld
Ook al zijn warenhuizen over het algemeen zeer bekend, toch begin je steeds minder warenhuizen te zien. Een warenhuis zult u bijvoorbeeld alleen in de grotere steden vinden. Het grootste warenhuis ter wereld is Macy’s wat op Broadway zit in New York. Het assortiment, alsook de oppervlakte van het warenhuis, is zo immens groot dat we ons daar hier totaal geen voorstelling van kunnen maken.
In Nederland zult u dan ook geen warenhuizen vinden die net zo groot als de Macy’s zijn. Het grootste warenhuis in Nederland is momenteel de Bijenkorf die in Amsterdam gevestigd is.  Andere bekende warenhuizen zijn V&D en uiteraard de Hema. Alle drie de ketens zijn gevestigde bedrijven in Nederland.
Sterk in opkomst is het Ierse Primark; deze leveren spullen aan consumenten waarvoor de meeste winkeliers het nog geeneens in kunnen kopen. Primark moet het hebben van de grote hoeveelheden waarin zij producten laten maken en nemen genoegen met een kleine winstmarge. Zoals nu blijkt loopt dat in crisistijd goed.


Wat kan ik een warenhuis vinden?
Een warenhuis is eigenlijk een zeer grote winkel met een uitgebreid assortiment aan goederen. U kunt bijna alles vinden in een warenhuis. Zoals gezegd liggen de meeste warenhuizen in grote steden.
Van oorsprong begon een warenhuis eerst met het verkopen van eten en kleding. Nu is het assortiment aanzienlijk vergroot. U kunt namelijk nu bij de meeste warenhuizen eten, kleding, speelgoed, tuinartikelen etc. vinden.
Een wat kleiner warenhuis is tegenwoordig gevestigd in de gemeente Hilversum. Aan de Leeuwenstraat 31 vind u daar het Gooische Hofje. Deze winkel heeft de oppervlakte van een warenhuis, alsook he bijbehorende assortiment. Het leuke aan het Gooische Hofje is echter dat het opgezet is door verschillende ondernemers die elk hun eigen inkoop regelen. U vind daar dan ook een zeer divers assortiment

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here