Een horloge kopen: waar moet je op letten?

0
109
blog placeholder

Heren- of dameshorloge

De meeste merken hebben een onderverdeling in herenhorloges en dameshorloges. Vaak zie je duidelijk een verschil tussen deze twee. De herenhorloges zijn vaak wat robuuster en hebben een grotere kast. Ook de polsband is meestal breder dan bij de dameshorloges. Horloges voor vrouwen zijn vaak subtieler / verfijnder.

Een analoog of digitaal horloge

De tijd kan op verschillende manieren worden afgelezen. Je hebt simpelweg twee opties: een analoog of digitaal horloge. Digitale horloges tonen de tijd via een elektronisch uurwerk, vaak met cijfers op een LED-scherm. Bij een analoog horloge is de tijd af te lezen door wijzers en cijfers op de wijzerplaat. Er zijn echter ook merken zoals G-Shock die horloges maken met uurwerken die digitaal en analoog zijn.

Ga naar een overzicht van alle horloges

Materiaal

Horloges worden van verschillende materialen gemaakt. Zo heb je horloges van edelstaal, silliconen, goud of bijvoorbeeld titanium. In principe maakt het materiaal waarvan het horloge is gemaakt niet erg veel uit. Het gaat er in eerste instantie om dat je het mooi vind en past bij jouw kledingstijl. Het kan echter zijn dat je allergisch bent voor nikkel. In stalen banden zit vrijwel altijd nog een kleine hoeveelheid nikkel verwerkt. Titanium horloges bevatten geen nikkel en zijn dan een goed alternatief!

De horlogekast is altijd afgesloten met een glas. Je hebt horloges met een kunststof glas, mineraal glas en saffier glas. Het ene glas is harder dan het andere. Zo is een kunststof glas minder hard dan een saffier glas. In een kunststof glas zullen daardoor sneller krassen komen en het glas kan snel barsten.

Functies op een horloge

De belangrijkste functie van een horloge is dat het de tijd weergeeft. Maar in veel horloges zitten meerdere functies verwerkt. Denk hierbij aan datumweergave, 24-uursweergave, alarm, kalender of een chronograaf (stopwatch). Ga na welke functies zult gebruiken.

Op sportieve horloges zit vaak een chronograaf en 24-uursweergave. Bij klassieke / stijlvolle horloges is het aantal functies vaak beperkter. Dit komt omdat een drukke wijzerplaat vaak een sportieve uitstraling aan het horloge geeft.

Waterdichtheid

Ga voor je een horloge koopt ook na wat je ermee wilt doen. Wil je het horloge omhouden tijdens het douchen en/of ga je er ook mee zwemmen? Er zijn veel misverstanden als het gaat om de begrippen ‘waterdichtheid’, ‘water resistant’ of ‘waterproof’. Zo zegt bijvoorbeeld de term ‘waterresistant’ niets over hoe waterdicht een horloge daadwerkelijk is.

De waterdichtheid is onderverdeeld in de volgende gradaties:

Niet waterdicht
Horloges die niet bestand zijn tegen water. Pas op met spat- en regenwater en zelfs transpiratievocht.

3ATM / 3 Bar
Water resistant – Bestand tot een waterdruk van 30 meter. Horloge is daarmee bestand tegen regen en spatwater.
 
5 ATM / 5 Bar
Water resistant – Bestand tot een waterdruk van 50 meter. Geschikt om mee te douchen. Ongeschikt voor zwemmen, duiken en snorkelen met perslucht.

10 ATM / 10 Bar
Water resistant – Bestand tot een waterdruk van 100 meter. Geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zeilen, snorkelen in ondiep water en zwemmen.
 
20 ATM / 20 Bar
Water resistant – Bestand tegen een waterdruk van 200 meter. Deze horloges zijn geschikt voor intensief gebruik in water en bij het duiken.

Horloge uurwerken

De meeste uurwerken lopen door middel van een batterij, neem bijvoorbeeld een kwarts- en de meeste digitale uurwerken. Nadeel hiervan is dat je eens in de zoveel tijd, bij de juwelier de batterij moeten vervangen.

Wil je een horloge waarbij dit niet nodig is? Dan kun je kiezen voor een kinetisch of solar uurwerk. Een kinetisch uurwerk wordt aangedreven door bewegingsenergie. Een normale hoeveelheid beweging is genoeg om het uurwerk te laten lopen. Beweeg je nauwelijks op een dag, dan is dit waarschijnlijk minder geschikt. Bij een solar uurwerk wordt licht via een zonnecel omgezet in een elektrische stroom.

Prijs

De prijzen van horloges verschillen enorm. Je hebt al horloges voor twintig euro, maar ook van honderden euro’s. Grotendeels wordt de prijs bepaald door het materiaal. Een gouden horloge is natuurlijk duurder dan een horloge van staal. Daarnaast is de wijze van productie van belang voor de prijs. Het Zwiterse merk Oris maakt bijvoorbeeld alle horloges met de hand. Dit werk wordt gedaan door vakmensen en is erg tijdrovend. Daar tegenover staan horloges die massaal worden geproduceerd, zoals Ice-Watch. De prijzen zijn hier uiteraard op afgestemd.

Bekijk nu alle horloges

Wil je regelmatig een nieuw horloge bij je outfit? Dan is een goedkoper horloge misschien niet een slecht idee. Ga je voor kwaliteit, dan betaal je net iets meer. Deze duurdere uurwerken gaan wel vele jaren mee.  Het is duidelijk dat er veel komt kijken bij de aanschaf van een horloge.

 

Er zijn horloges in alle soorten, maten, prijsklasses en met verschillende functies. Naast dat het horloge functioneel is, is het ook een mode artikel. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is bij een horloge en ga daarna op zoek naar het product dat bij jou past.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here