Lekker ontspannen het water op? Dan moet je aan deze dingen denken!

strand vrouw

Wil je lekker ontspannen het water op? Heerlijk een bootje huren en een dagje de Friese meren op? Of kies je voor de Vinkeveense of Loosdrechtse Plassen? Om heerlijk van een dagje varen te kunnen genieten is het handig als je aan de volgende dingen denkt:

Weerbericht

Waar en wanneer je ook wilt gaan varen, het is het leukste als het lekker weer is. Zeilen is niet prettig als er te weinig wind staat en bij te veel wind kan het zelfs gevaarlijk worden. Ook als je met een motorboot of sloep op stap gaat, is een zonnetje natuurlijk veel prettiger. Kijk daarom eerst goed naar het weerbericht en ook naar de buienradar.

Passende kleding

Besef dat de temperatuur op het water vaak wat lager is. Dit komt door de koelende werking van het water in combinatie met de wind. Dat is vaak erg prettig als het heel heet is. Maar dat betekent ook dat als de temperaturen wat minder hoog zijn, je het wat eerder fris kun hebben. Zorg dat je dus wat extra kleding bij je hebt. Neem ook wat kleding mee die je kan beschermen tegen een buitje.

Zonnebrand

Als je ergens flink kunt verbranden, dan is het wel op het water. Dat heeft twee oorzaken: het water weerspiegelt het zonlicht, zodat je het ‘dubbel’ krijgt. Bovendien voel je de straling van de zon wat minder door de verkoelende werking van het water zodat je niet door hebt hoe fel de zon schijnt. Neem goede zonnebrandcrème mee, en ook goede lippenbalsem.

Genoeg te eten en drinken

Op het water kun je lang niet zo makkelijk even wat te eten en drinken halen. Om te voorkomen dat jouw dagje varen net grotendeels in het teken staat van honger, dorst of zoeken naar een winkel of terrasje, raden wij je aan om zelf genoeg eten en drinken voor het hele gezelschap mee te nemen. Als je dit in een koelbox doet, blijft het heerlijk koel. Soms heeft de bootverhuurder een koelbox voor je, maar kunt er natuurlijk ook eenvoudig eentje bij bijvoorbeeld Blokker, Action of een kampeerwinkel halen, of eentje van familie of vrienden lenen.

Weet waar je gaat varen

Je kunt natuurlijk bijna overal gaan varen, maar varen is gewoon fijner als je een vaargebied kiest dat goed aansluit bij jouw wensen en voorkeuren. Als je wilt gaan zeilen, dan is het natuurlijk beter om te kiezen voor een meer waar je lekker alle kanten op kunt en niet wordt beperkt door bruggen of ondieptes. Ervaren zeilers kiezen dan bijvoorbeeld voor het IJsselmeer of de Zeeuwse wateren. Maar met wat meer wind kan het varen met een klein bootje op grotere meren vanwege de golfslag minder prettig zijn. Dan kies je eerder voor een gebied met kleinere, beschutte meertjes en sloten zoals Friesland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here