Grootste Griekse eiland

0
4
blog placeholder

Kreta is het grootste en meest bezochte eiland van Griekenland en is 260 kilometer lang en heeft een maximale breedte van 60 kilometer. Op Gavdos na, dat tot Kreta behoort, is Kreta het meest zuidelijke eiland van Europa.

Landschap Kreta

Kreta heeft een lange kustlijn en veel bergen. De totale kustlijn is circa 1.050 kilometer lang. De zuidkust rijst steil met kliffen en rotsen uit zee omhoog en langs de noordkust ligt een heuvelachtig gebied met laagvlakten en baaien. Aan de noordkust liggen ook de grotere steden en zitten de meeste toeristen. Tussen de bergen zijn enkele vruchtbare laagvlaktes, zoals de Pedias Mesaras in het zuiden van Midden-Kreta. Deze laagvlakte word gezien als de  graanschuur van Kreta en is zo’n 60 kilometer lang met een gemiddelde breedte van vijf kilometer. Hoogvlaktes op het eiland zijn de Omalos-vlakte, de Askífou-vlakte, de Lassithi en de Nida. De belangrijkste bergen op het grootse eiland van Griekenland zijn : In het westen het Levkagebergte of Witte Bergen met als hoogste top de Páhnes in het midden de Ide Oros of Pseloreítes met als hoogste top de Timios Stavros en in het oosten de hoogvlakte van Lassíthi met als hoogste bergtoppen de Dikti en de Afendis Hristos.

Er zijn heel veel kloven en grotten op Kreta, de bekendste grotten zijn : de Idaïsche grot, de Kamaresgrot en de grot van Zonianá. Belangrijke kloven zijn de Topolia-kloof, de Kourtaliotiko-kloof en de Samaria-kloof. De Samaria is de beroemdste kloof van het eiland, een 18 kilometer lange kloof en hiermee de langste kloof van Europa.

Iraklion en Ammoudara strand

Iraklion is de hoofdstad van Kreta, het is een grote en drukke stad, de vierde grote stad van Griekenland. De hoofdstad is het commerciële en zakelijke centrum van Kreta. In Iraklion heerst een kosmopolitische sfeer en er zijn tal van bezienswaardigheden. Leuk om een dag te bezoeken maar voor een vakantie is het leuker om iets buiten de stad gaan zitten.

Met zo’n lange kustlijn zijn er veel mooie stranden, bv het Ammoudara strand bij Iraklon. De naam van het strand en het dorp komt van “ammos” het Griekse woord voor zand. Iraklion heeft in het verleden het zand dat nodig was voor de bouw van huizen in de stad, met vrachtwagens tegelijk van het natuurlijk strand van Amoudara gehaald. Door het natuurlijke karakter van het Ammoudara strand brengt de zee constant nieuw zand met zich mee. Het Ammoudara strand is opmerkelijk schoon en het zeewater ook. Langs de weg naar Iraklion zijn winkels, bars, restaurants en hotels met een prachtig uitzicht op de zee.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here