De rijke geschiedenis van Berlijn

0
10
blog placeholder

Geschiedenis van Berlijn

Vergeleken met de meeste andere grote Duitse steden is Berlijn een vrij jonge stad. Voor het eerst in de geschriften genoemd aan het begin van de dertiende eeuw, werd het pas echt een plaats van belang toen het omliggende Brandenburg in handen kwam van de familie Hohenzollern en Berlijn tot hoofdstad gekozen werd. De volgende vijf eeuwen bleef het lot van de stad met het geslacht Hohenzollern verbonden en was Berlijn achtereenvolgens hoofdstad van het keurvorstendom Brandenburg, het koninkrijk Pruisen en tenslotte het herenigde Duitse keizerrijk.

Vooral vanaf de zeventiende en achttiende eeuw, toen het koninkrijk Pruisen met Berlijn als hoofdstad werd geregeerd door zogeheten verlichte heersers, trok de relatieve religieuze vrijheid in de stad veel in andere delen van Europa vervolgde immigranten aan. Centraal gelegen in Pruisen en het latere Duitse keizerrijk, welke in die tijd van de Nederlandse grens tot het huidige Litouwen strekten, gold het als één van de belangrijkste hoofdsteden van Europa.

De geschiedenis van de twintigste eeuw verliep daarna minder gunstig voor Berlijn. Aanvankelijk was het na de Eerste Wereldoorlog nog een optimistische trendsetter tijdens de roaring twenties, maar na de Grote Depressie werd het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De daaropvolgende deling van Berlijn in een westerse enclave en een door de Sovjets bestuurd Oost-Berlijn was ook luidde een nieuwe periode van onzekerheid en problemen in. Na het vallen van de muur in 1989 heeft Berlijn zich desondanks weer helemaal opnieuw gepositioneerd als hoofdstad van het herenigde land en zonder meer meest levendige stad van Duitsland.

Stedentrip naar Berlijn

Berlijn is erg populair bij Nederlandse toeristen en makkelijk met de trein te bereiken. In een kleine zes uur reist u van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad, voor een romantisch weekendje Berlijn of een langere stedentrip. Er is een overvloed aan hotels in Berlijn, waardoor de prijzen laag zijn en u het hele jaar volop keuze heeft. Aanraders zijn het luxe en vermaarde Adlon Kempinski Hotel aan de boulevard Unter den Linden en het hippe en voordelige driesterrenhotel MEININGER Hauptbahnhof, vlakbij het nieuwe centraal station van Berlijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here