De charme van een stedentrip naar Warschau

0
15
De charme van een stedentrip naar Warschau

De Polen zijn gek op hun hoofdstad en dat is niet voor niets. Met een goedkope citytrip naar Warschau zal ook jij ontdekken dat het alles behalve een grijze, grauwe stad is. In tegendeel, in de stad van Chopin en Marie Curie, gelegen aan de Wisla, raak je niet uitgekeken. Van de diepe wonden die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, is niets meer te zien. Alhoewel de oude binnenstad compleet verwoest raakte, bouwden de bewoners haar weer op en brachten ze het charmante centrum in precies dezelfde staat terug als voor de oorlog.

Stare Miasto, de oude stad

Het historische centrum met zijn geplaveide straatjes werd niet voor niets door UNESCO als Werelderfgoed bestempeld: na zijn wederopbouw (aan de hand van stadsplattegronden en talloze foto’s)  is het centrum bijna identiek aan hoe het in de Middeleeuwen was. In deze gemoedelijke wijk is het heerlijk ronddwalen. Ook tref je in de oude stad, aan het Slotplein, het statige Koninklijk Paleis dat eveneens na WOII opnieuw werd gebouwd. Het paleis is opengesteld voor publiek. Twee van de grootste schatten die dit kasteel herbergt, zijn schilderwerken van onze eigen Rembrandt van Rijn.

De Royal Route

De Royal Route is de bekendste route van de stad en staat op verreweg de meeste plattegronden aangegeven. Hij loopt van de oude stad, om precies te zijn het Slotplein, naar het zuiden, de wijk Wilanow. Daar tref je het Wilanowpaleis, dat als zomerpaleis van de Poolse koninklijke familie gold. Het is het enige historische gebouw dat tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog niet werd verwoest. Verspreid over de tien kilometer lange route vind je nog tal van andere bezienswaardigheden, zoals talloze kerken en het Graf van de Onbekende Soldaat. Het beste is om de Royal Route te fietsen.

Het Lazienki Park

Hoe gemoedelijk de stad ook is, soms heb je behoefte aan nog net iets meer rust. In Warschau vind je dat in het prachtige groene Lazienki Park. Het stadspark ligt iets ten zuiden van het centrum en biedt je mogelijkheden genoeg om je benen even te strekken. Er staan in het park ook meerdere historische gebouwen en monumenten, waaronder het Chopin monument aan de grote vijver. Het Lazienki Paleis is de absolute parel van het park. Neem bij het knusse café plaats voor koffie of thee en geniet van de rust en sereniteit die het park uitstraalt.

Eten en drinken in Warschau

Alsof de charme en de bezienswaardigheden van de stad je nog niet genoeg zullen verbazen, heeft Warschau ook aan tafel heel wat verrassingen voor je. De gastronomie van de Poolse hoofdstad wordt inmiddels internationaal geroemd. Zo kun je aanschuiven in een van de trendy biologische of vegan restaurants, maar kun je natuurlijk ook in een traditioneel restaurant de Poolse specialiteiten uitproberen. Vergeet vooral de pierogi, de Poolse dumplings, niet. Ze zijn er vooral met aardappel-, kaas- of koolvulling, maar zet je tanden ook eens in die met vlees of spinazie. Serveersters in klederdracht zijn overigens geen uitzondering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here