Fietsbroek
Het voorkomen van irritaties
Een goede fietsbroek is voor iemand die regelmatig fietst het belangrijkste deel van de fietskleding. Of je nou op de wielrenfiets, mountainbike of gewone fiets fietst, een goede fietsbroek voorkomt een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. Om deze klachten te voorkomen kun je het beste kiezen voor een elastische fietsbroek met een goede zeem. Deze zal goed moeten passen en vocht- en warmteregulerend moeten werken.
Hoe kies je de beste fietsbroek
Bij het kopen van een fietsbroek moet je met name letten op de zeem. Deze dient voor de bescherming van het zitvlak en voorkomt irritaties. Er zijn verschillende zemen, het verschil zit hem in de vorm, dikte, grootte en het gebruikte materiaal. Er zijn speciaal anatomisch gevormde zemen voor mannen en vrouwen. De zeem is het dikst op de plaatsen waar de huid het meest op het zadel drukt. Er zijn ook zemen met een geperforeerde bovenlaag ter ventilatie. Andere zemen bevatten een schuim dat zou koelen. Een zeem moet ook tijdens het fietsen in model blijven. Belangrijkste is dat de zeem ervoor zorgt dat de huid zo droog mogelijk is, de warmte afvoert en huidvriendelijk aanvoelt en niet leidt tot irritaties. Zorg ervoor dat je je fietsbroek iedere keer na het fietsen wast of uitspoelt, anders is het een voedingsbodem voor bacteriën. Na het wassen kun je de broek het beste drogen in een wasdroger, zodat de zeem niet hard wordt.
Het is voorts belangrijk dat de fietsbroek nauw aansluit op het lichaam. De broek moet echter niet knellen of juist te ruim zitten. De stof van je fietsbroek moet verder comfortabel aanvoelen en elastisch zijn. De naden van de fietsbroek zijn meestal platgestikt om het schuren met de huid te voorkomen. Je kunt daarom het beste geen onderbroek onder je fietsbroek dragen.
Hoe kies je de beste racefietsschoen?
Allereerst is het belangrijk dat je de sokken aan hebt waarmee je wilt gaan fietsen en dat je ’s middags de schoenen gaat passen, omdat ’s ochtends je voeten smaller zijn en je dus ’s middags wellicht niet meer in de schoen kunt die ’s ochtends zo goed paste. Ten tweede is het belangrijk om te letten op het kliksysteem dat op je fiets gemonteerd is. De meeste wielrenners maken gebruik van het kliksysteem, waardoor ze ook opwaartste kracht kunnen uitoefenen op de pedalen, want je kunt het pedaal omhoog trekken met je schoen. Mountainbikers maken meer gebruik van spd-plaatjes en pedalen, hier kun je iets makkelijker uitklikken. Omdat niet elk systeem op iedere schoen past dien je hier van te voren rekening mee te houden.
Neem altijd een maat groter dan je eigen schoenmaat. Tijdens het fietsen zetten je voeten nog meer uit en kan de schoen krap gaan zitten, wat uiteraard niet fijn fietst. Verder is het aan te raden om reviews van andere gebruikers online te lezen bij het maken van je keuze.
Hoe kies je de beste fietshelm?
Tijdens het fietsen heb je een helm op om de ergste klap op te vangen bij een valpartij, het is dan ook een van de belangrijkste fietsaccessoires.. De krachten die bij een valpartij ontstaan worden door de helm opgevangen in plaats van door het hoofd. Door middel van een helm kun je trauma’s in de hersenen voorkomen.
Bij de aanschaf moet je er opletten dat de helm als een tweede huid om het hoofd zit. Om dit te bewerkstelligen dient te helm bij het schudden van het hoofd op dezelfde plek te blijven zitten. Het is daarom belangrijk dat de helm goed te verstellen is aan de maten van je hoofd. Omdat oververhitting van het hoofd tot reactie-vertraging kan leiden moet de helm goed ventileren. Het is in sommige gevallen handig om bij de kleur van de helm te letten op zichtbaarheid in het donker.
Houd er rekening mee dat de helm na een valpartij niet meer bruikbaar is. Ook indien er aan de buitenkant geen zichtbare schade te zien is. De helm is gemaakt om één val met het hoofd op te vangen en zal daarna niet meer optimaal functioneren.
Fietshelmen dienen te voldoen aan strenge veiligheidseisen. Indien je een duurder model koopt zal dit dus niet extra veiligheid opleveren, maar enkel bijdragen in extra comfort, uiterlijk en aerodynamica.
Klik hier voor meer informatie voor het aanschaffen van fietskleding, fietsonderdelen en fietsendragers.