In de eerste jaren van het internet was het net nog vrij ontoegankelijk voor hen die weinig kennis van informatica hadden. Het bouwen van een eigen website was relatief moeilijk en er waren nog geen sociale netwerken. Ook vergelijkingswebsites stonden nog in de kinderschoenen, user generated content was een vrij onbekend begrip. De laatste jaren is dit wel anders geworden, iedereen is online en Google zorgt ervoor dat iedereens uitspraken ook te vinden zijn. Wanneer iemand een bedrijf of persoon online probeert zwart te maken is dat daardoor goed mogelijk. Bedrijven en personen kunnen zich hiertegen beschermen door te ontgooglen, een term die grofweg inhoudt dat men de negatieve zoekresultaten minder zichtbaar maakt. Ontgooglen is ook wel bekend als online reputatiemanagement, ORM.
Hoe werkt ontgooglen?
Wanneer er in de top-10 van de zoekresultaten een pagina staat die als negatief wordt ervaren, dan is het mogelijk om deze pagina naar beneden te “duwen”. Dit duwen gaat door de resultaten daaronder te promoten door middel van linkbuilding en website optimalisatie. Hierdoor zal het negatieve resultaat lager in de rangschikking komen waardoor het uiteindelijk naar de tweede pagina verdwijnt. Omdat de overgrote meerderheid van de gebruikers niet verder kijkt dan de eerste pagina is het probleem daarmee grotendeels opgelost.
Voor wie is online reputatiemanagement?
ORM is er voor zowel personen als bedrijven. Hoewel de aard van de negatieve resultaten vaak erg verschillend is wordt er voor beide groepen grofweg dezelfde methode van ontgooglen gebruikt om de top-10 leeg te maken van negativiteit. Er zijn in Nederland verschillende bedrijven die zich hebben toegelegd op deze vorm van linkbuidling. Een van de meest bekende hiervan is Universal XS, waarvan de oprichter de term ontgooglen jaren geleden bedacht heeft.