Zonne-energie

0
16
blog placeholder

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Hier wordt steeds meer gebruik van gemaakt en voor steeds meer doeleinden. Ook u kunt van zonne-energie gebruik gaan maken door zonnepanelen of een zonnecollector op uw dak te plaatsen. Op die manier gaat u milieu bewust om en bespaart u op uw stookkosten.

Zonnecollector

Zonlicht kan omgezet worden in warmte en energie. Een zonnecollector ziet er uit als een zonnepaneel, alleen heeft deze een andere functie. De zonnecollector maakt gebruik van de warmte van de zon. De warmte van de zon wordt geabsorbeerd en verwarmd water dat door leidingen onder de zonnecollector lopen. Doordat het water wordt opgewarmd hoeft uw centrale verwarming (cv) minder werk te verrichten. Zo bespaard u geld op uw energiekosten. Zonnecollectoren kunnen ook gebruik maken van het grondwater onder uw huis. In de zomer warmt deze het water onder uw huis op. In de winter wordt dit warme water gebruikt om u pand op te warmen.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel maakt gebruik van het daglicht en zet dat om in energie. Zonnepanelen ziet u steeds meer op huis. Op nieuwbouwhuizen zitten ze er vaak al standaard op om de energiekosten laag te houden voor de bewoners. De zonnepaneel zet het daglicht om in elektrische energie. De zon schijnt niet altijd in ons land en dan kan de paneel niet voldoende energie opwekken. U heeft dus nog wel een aansluiting nodig bij een energiemaatschappij. Op zonnige dagen kunnen de panelen meer stroom opwekken dan u verbruikt. De stroom wordt dan opgeslagen in een accu of worden teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Op dit moment kunt u in Nederland met vier zonnepanelen ruim 400 kWh per jaar opwekken. Daarmee kunt u ongeveer voor 15% van het gemiddelde elektriciteitsgebruik van een huishouden voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here