Zelf reparaties aan sanitair uitvoeren

blog placeholder

Zelf reparaties aan sanitair uitvoeren
Wanneer sanitair beschadigd raakt, bijvoorbeeld doordat er iets hards op valt en er een scheur ontstaat, is het niet nodig om het element direct te vervangen. De meeste materialen die in een badkamer gebruikt worden, zijn zelf vrij eenvoudig te repareren. Emaille, keramiek en acryl komen het meeste voor en krassen, scheuren en splinters hierin, zijn in de meeste gevallen met beperkte middelen goed te herstellen. Waar je wel op moet letten, is dat je voorzichtig te werk gaat. Een al te ruwe behandeling kan het probleem vergroten en de schade onherstelbaar maken.

Scheuren, strepen en krassen
Een badkamer is één van de meest intensief gebruikte ruimtes in huis. Met name de ochtendspits kan nogal voor drukte zorgen en een ongelukje is dan zo gebeurd. Gelukkig zijn beschadigingen goed en vrijwel onzichtbaar te herstellen met het juiste materiaal. Voor strepen in keramiek bijvoorbeeld is sanitairgum een perfect middel. Krassen kun je wegschuren en daarna behandelen met een polijstpasta. Deze methode werkt ook goed op acryl. Voor emaille zijn speciale reparatiesets verkrijgbaar, die de schade meestal niet helemaal onzichtbaar weg kunnen werken, maar die wel voorkomen dat het sanitair gaat roesten.

 

Wat kan men meestal zelf thuis doen? Een voorbeeld hiervan zijn waterleidingen, deze zijn redelijk eenvoudig aan te leggen. Voordat men te werk gaat, zal u eerst een keuze moeten maken voor een bepaald materiaal moeten maken. Materialen als kunststof, flexibel koper of hard koper hebben elk specifieke eigenschappen die voordelig of nadelig kunnen werken. Kunststof kan men makkelijker mee werken maar het is moeilijk weg te werken in de muur. Flexibel koper is prijzig, maar is makkelijk om te buigen. Hard koper is goedkoop, moeilijker mee te werken maar wel weer goed weg te werken.

Een afvoer aanleggen
Na het installeren van de waterleiding, is het belangrijk dat de afvoer wordt geregeld.  Ook hier is niet direct een erkende loodgieter bij nodig. Een afvoer is aanlegbaar met behulp van pvc buizen die op lengte gezaagd moeten worden en vervolgens weer met koppelstukken aan elkaar verbonden moeten worden. Het is wel belangrijk dat er een goede doorstroming is waarbij flauwe bochten te gebruiken. Hiernaast ook niet onbelangrijk; de stankafsluiter. Als men dit vergeet zit men binnen no time met een rioollucht in je huis. Hiernaast is het belangrijk dat er een ontspanningsleiding is, zodat er geen vacuüm in de leidingen ontstaat. Laat deze tot het dak door lopen, zodat de buitenlucht een eventueel vacuüm kan opheffen.

Loodgietersklussen zelf doen thuis?

U kunt een hoop besparen door het zelf te doen maar denk ook aan uw veiligheid en besef dat sommige werkzaamheden niet zomaar gedaan zijn. Sommige klussen heeft u ervaring en kennis voor nodig en kunt u het beste een loodgieter bellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here