Welke kozijnen zijn de beste keuze?

0
2
blog placeholder

Wat is de aanschafprijs van kozijnen?

Er bestaan verschillende manieren om de aanschafprijs van kozijnen te bepalen. De productiekosten, het glas, de montagekosten en de btw kunnen apart worden berekend en opgeteld, maar is gemakkelijker een vierkante meterprijs te hanteren. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie heeft enkele jaren geleden de gemiddelde aanschafprijs van kozijnen laten berekenen, dit hebben zij laten uitdrukken in een vierkante meterprijs.

Uit de berekeningen kwam naar voren dat de aanschafprijs van kunststof kozijnen per vierkante meter 720 euro bedraagt. Bij deze aanschafprijs is rekening gehouden met de productiekosten, het glas, de montagekosten en de btw. Houten kozijnen blijken gemiddeld 825 euro per vierkante meter te kosten, waar de vierkante meterprijs van aluminium kozijnen 865 euro bedraagt.

Hoe hoog zijn de onderhoudskosten van kozijnen?

De VKG heeft ook de onderhoudskosten van kozijnen laten berekenen, dit hebben zij laten doen voor een periode van 30 jaar. Gedurende 30 jaar hoeven kunststof kozijnen alleen te worden schoongemaakt en het hang- en sluitwerk moet eenmalig worden vervangen, dit geldt ook voor aluminium kozijnen. Bij houten kozijnen moet ook het hang- en sluitwerk worden vervangen, maar moeten de authentieke kozijnen ook tweemaal worden geschilderd.

De onderhoudskosten van houten kozijnen bedragen per vierkante meter 570 euro, dat is fors meer dan kunststof kozijnen, waarbij de onderhoudskosten per vierkante meter 120 euro bedragen. De onderhoudskosten van aluminium kozijnen zijn per vierkante meter 85 euro over een periode van 30 jaar.

Hoe is het isolatievermogen van kozijnen?

Het merendeel van de mensen vervangt de oude houten kozijnen vanwege het belabberde isolatievermogen. Het is algemeen bekend dat kunststof kozijnen het beste isoleren, maar toch is het verschil met aluminium kozijnen minimaal. De U-waarde van kunststof en aluminium kozijnen bedraagt met dubbelglas ongeveer 1,3 W/m². Het Bouwbesluit heeft bepaald dat de U-waarde van merantihouten kozijnen met dubbelglas 1,4 W/m² moet bedragen. Kortom, de verschillen zijn te verwaarlozen.

Samenvattend

Op basis van het bovenstaande verhaal zijn kunststof kozijnen de beste keuze, op korte afstand gevolgd door aluminium kozijnen en op iets grotere afstand gevolgd door houten kozijnen. Aluminium kozijnen worden met name gebruikt bij grote kantoorgebouwen, waar houten kozijnen vaak zijn terug te vinden bij iets oudere woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here