Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

vloerverwarming

Vloerverwarming is allang geen luxeproduct meer, gezien de vele voordelen die het biedt. Daarbij komt dat het tegenovergestelde, een stenen vloer zonder vloerverwarming tijdens de wintermaanden, ijzig koud aanvoelt. Het toepassen van vloerverwarming is een steeds gangbaarder fenomeen geworden en dat is niet voor niets. In dit artikel nemen we de voornaamste voordelen met je door van vloerverwarming.

Effectiviteit van vloerverwarming

Met de groeiende populariteit van stenen vloeren in onze woningen, groeit evident het gebruik van vloerverwarming. Je kunt de kruipruimte namelijk nog zo goed isoleren, maar de optrekkende kou maakt het praktisch onmogelijk om ’s winters op je blote voeten over een stenen vloer te lopen zonder vloerverwarming. Vloerverwarming gaat echt hand in hand samen met het hebben van een stenen vloer en is absoluut geen overbodige luxe. Gelukkig is vloerverwarming zeer effectief en betekent het energiezuinig stoken.

De grootste voordelen van vloerverwarming zijn:

  • Radiatoren worden overbodig. Vloerverwarming, geplaatst over een gehele etage, maakt radiatoren overbodig. Hierdoor zul je meer ruimte overhouden voor de inrichting van je woning en lijkt de ruimte ineens net weer een stukje groter.
  • Bij vloerverwarming zijn beduidend lagere temperaturen nodig om een ruimte te verwarmen. Zo wordt het water in radiatoren al snel verwarmd tot zo’n 65 a 70 graden, terwijl bij vloerverwarming het water maar tot zo’n 30 graden verwarmd hoeft te worden om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor is vloerverwarming zeer energiezuinig.
  • Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling van een ruimte. Doordat de opstijgende warmte verspreid is over de gehele ruimte, kent deze een optimaal effect, in tegenstelling tot radiatoren die allereerst de dichtstbijzijnde omgeving verwarmt. Ook kan het onprettig zijn om dicht bij een hete radiator in de buurt te vertoeven; bij vloerverwarming is dit niet het geval.
  • Vloerverwarming is eveneens via een App bedienbaar, waardoor je temperatuur en tijd zelf op een afstand kunt regelen.
  • Vloerverwarming is geschikt voor de vele type vloeren, hoewel het beste rendement behaald wordt bij stenen vloeren, lijmbare PVC vloeren en vinyl vloeren.

Het plaatsen van vloerverwarming

Vloerverwarming kan elektrisch zijn, of uit buizen bestaan die gevuld worden met warm water. De elektrische variant is doorgaans gemakkelijker aan te brengen, deze kan onder de vloer geplaatst worden. Echter de kosten voor elektriciteit kunnen flink oplopen, terwijl een buizensysteem energiezuiniger is doorgaans. Aangezien gasprijzen behoorlijk gestegen zijn en het voornemen is om van het gas af te gaan, kan de warmtepomp ook voor een goed rendement zorgen.

De keuze voor elektrische vloerverwarming is voor ideaal voor kleinere ruimtes. Je bespaart jezelf de nodige kosten ten opzichte van een buizensysteem en daarbij is de plaatsing een stuk eenvoudiger. Voor een gehele etage kun je beter de kiezen voor een water systeem.

De aanleg van een buizensysteem kan met zich meebrengen dat de vloer verhoogt wordt, aangezien de buizen in een reliëf geplaatst moeten worden. Vooraf zul je dus goed moeten nagaan of dit haalbaar is in jouw woning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here