Wat is het nut van zuurstofplanten in de vijver ?

0
19
blog placeholder

Het gebruik van zuurstofplanten


Nadat u een vijver heeft aangelegd of als u al beschikt over een vijver kunt u vijverplanten aanplanten in de vijver. Vijverplanten kunnen uw vijver een nog fraaier uiterlijk geven. Een bloemenrand aan de vijver is immers vaak erg decoratief, zeker als het bij de rest van uw tuin goed ingepast wordt. Zuurstofplanten voor de vijver hebben een hele andere, belangrijke functie. ZIj dienen ervoor te zorgen dat uw vijver in optimale conditie blijft verkeren. Zuurstofplanten zijn dus echt noodzakelijk voor al het overig leven in uw vijver.

Soorten zuurstofplanten

Er zijn vele soorten zuurstofplanten. Allen hebben in principe dezelfde werking maar sommige zullen sneller groeien. Door deze snelle groei zullen deze zuurstofplanten ook relatief veel productie leveren. We onderscheiden de volgende, meestvoorkomende soorten :

  • Hoornblad
  • Waterpest
  • Fonteinkruid
  • Aarvederkruid

Deze zuurstofplanten komt u normaliter vaak tegen en zijn gemakkelijk te planten in elke vijver. Als plantaarde gebruikt u bijvoorbeeld vijversubstraat of vijveraarde. Ook zijn enkele prima los in het vijver te leggen.

Functies en onderhoud van zuurstofplanten

Zuurstofplanten zorgen naast toevoeging van zuurstof aan het vijverwater ook nog eens voor afbraak van afvalstoffen. Sterker nog, door dit proces wordt zuurstof aangemaakt. Afbraak van afvalstoffen in uw vijverwater is noodzakelijk om te hoge nitriet of nitraat gehaltes te voorkomen.
Zuurstofplanten zijn zeer makkelijk te onderhouden. U snoeit ze gewoon bij met behulp van een schaar. Het teveel aan zuurstofplanten kan dus gewoon uitgeknipt en verwijderd te worden. Dit doet u als merkt dat er bepaalde overwoekering in uw vijver dreigt.

Snelle groei van zuurstofplanten wordt bereikt door de planten veel zon te geven. Dit betekent dat een vijver die volledig in de schaduw ligt moeilijker zuurstofplanten kan laten groeien, dan een vijver die redelijk veel bezonning heeft.
Een goede, gezonde visbezetting zal ook de groei van zuurstofplanten kunnen bevorderen. De planten leven immers van de afvalstoffen van de vijvervissen. Doordat de groei van zuurstofplanten wordt bevorderd, zal de groei op lelijke, overtollige draadalgen in uw vijver voorkomen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here