Wat is ecologische dakbedekking?

0
127
blog placeholder

 Volgende zaken moet je dus in het achterhoofd houden wanneer je een milieucontrole uitvoert van je bijvoorbeeld EPDM dakbedekking.

Voor we gaan analyseren welke ecologische waarde je dakbedekking kan bijdragen aan je woning is het belangrijk om ook eens te kijken naar de ecologische score van het materiaal zelf. Je gaat na welke impact het product in elke fase heeft: van de ontginning van grondstoffen tot de vernietiging van het eindproduct. En daartussen liggen uiteraard de productie, het vervoer, de distributie en het gebruik.
–       Milieueigenschappen van het product: gebruik van grijze energie voor de fabricatie van materialen, uitputting van de natuurlijke reserves, uitstoot van giftige gassen, duurzaamheid, onderhoud, recyclage,…
–       Economische eigenschappen van het product: levensduur, initiële kostprijs en onderhoud.
Nadat het product geanalyseerd is kan er worden gekeken naar de ecologische meerwaarde voor het huis.
Die ecologische meerwaarde wordt voor het grootste stuk bepaald door dakisolatie. Hoe beter je dakbedekking de koude kan buiten houden en de warmte kan vasthouden, hoe hoger de ecologische waarde. Voor het dak als geheel moet niet alleen grondig worden nagedacht over het soort isolatie en de prestaties. Kies eveneens bewust de dakbedekking en de bijbehorende plaatsingstechniek.
Bepaalde materialen zoals dakpannen in beton, terracotta, natuurlei en golfplaat in vezelcement worden beschouwd als een goede keuze volgens het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Andere materialen zoals lei in vezelcement zijn een aanvaardbare keuze en paneel in verzinkt metaal, bekleding in bitumen en paneel in aluminium met coating zijn een minder goede keuze, aldus het Instituut.
Bekleding in zink of koper wordt sterk afgeraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here