Wanneer heb je de beste afkortzaag?

blog placeholder

Wanneer heb je eigenlijk de beste afkortzaagmachine in handen? Een vraag die je niet 1.2.3 kunt beantwoorden. Afkortzagen zijn er in verschillende soorten en maten, maar wanneer beschik je nou over de machine die voldoet aan jouw eisen? Het woordje ‘jouw’ zegt daarin al veel. Het is namelijk per persoon verschillend. Toch is het belangrijk om het één en ander te weten over de eigenschappen van een afkortzaag. Doordat je de eigenschappen weet kun je hier rekening mee houden bij de aankoop. Om je hierbij een handje te helpen zijn hieronder een aantal eigenschappen verder uitgelegd.

Eigenschappen

Het is je vast al wel opgevallen dat er verschillende merken afkortzagen bestaan. De ene afkortzaag is niet hetzelfde als de ander. Ook zie je grote verschillen als het om de eigenschappen gaat. Een afkortzaag met trekfunctie kan meer dan een afkortzaagmachine zonder deze mogelijkheid. Andere eigenschappen kunnen zijn: vermogen, zaagdiepte, zaagbreedte, afmetingen en natuurlijk het zaagblad wat wordt ondersteund.

Zaagdiepte

De zaagdiepte van een afkortzaag geeft aan hoe dikke balken de afkortzaag kan verzagen. De manier waarop de machine is ontwikkeld zegt veel over de zaagdiepte die is te bereiken. Ook zijn de afmetingen van het zaagblad cruciaal als het gaat om de diepte die is te behalen. De meeste machines behalen een diepte van 200 mm. Wat een mooie diepte is om de meeste balken uit de bouwmarkt te verzagen.

Zaagbreedte

De zaagbreedte is niet hetzelfde als de zaagdiepte. De zaagbreedte zegt meer over de breedte die je kunt verzagen. Bijvoorbeeld wanneer je laminaat of een brede plank wilt zagen. Dan is de diepte geen enkel probleem, want een plank is vaak niet dikker dan een aantal cm. Toch is de breedte een heel ander verhaal. Nu is een afkortzaag niet echt ontwikkeld om een grote breedte te bereiken. Gelukkig is hier wat op gevonden, namelijk de afkortzaag met trekfunctie. Het is hierbij mogelijk om het zaagblad niet alleen van beneden naar boven, maar ook van voor naar achteren te trekken.

Vermogen

Om het zaagblad in een hoog tempo te laten ronddraaien is er kracht nodig. Veel kracht! Iets wat mogelijk is wanneer de zaagmachine een hoog vermogen heeft. De simpele regel is. Hoe hoger het vermogen de meer kracht en weerstand de machine kan verdragen. Ook gaat het vermogen gepaard met de zaagdiepte en breedte. Wat ook wel logisch is, want een groot zaagblad heeft veel meer weerstand.

Lasergeleider

Het kan erg handig zijn wanneer er een lasergeleider wordt geïnstalleerd op jouw zaagmachine. Natuurlijk wordt er nog weleens geklaagd over de kwaliteit van de laser, maar er zijn zaagmachines met een laser die een perfecte uitlijning creëert. Handig om snel je werkstuk te centeren en te zagen op de plek naar keuze. Een andere optie is natuurlijk de meetbalk die aangeeft waar het zaagblad neerkomt. Toch gaat het met een kwalitatief goede laser een stuk sneller.

Verlichting

Om in een donkere of slecht verlichte omgeving toch goed te werken kun je gebruik maken van werkverlichting. Dit is bij een aantal afkortzagen standaard verwerkt in de arm van de zaag. Tijdens het zagen wordt het werkveld goed verlicht om zo de zaaglijn te zien en onnodige ongelukken te voorkomen. Mocht er geen werkverlichting zijn inbegrepen? Het is ook mogelijk om een extra bouwlamp aan te schaffen.

Onderstel

De meeste afkortzagen worden geleverd zonder onderstel, maar ze zijn ook zeker verkrijgbaar met onderstel. Dit onderstel geeft je de mogelijkheid om op de juiste werkhoogte te werken. Zeker handig wanneer je buiten aan het zagen bent. Niet alleen komt er geen zand in de machine, maar ook voorkom je rugproblemen. Met een extra ondersteuning kun je lange planken laten rusten, zodat de hoogte voor de gehele plank gelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here