Vlinders in de tuin

0
9
blog placeholder

Vlinders die veel in tuinen voor komen worden ook wel tuinvlinders genoemd. De vlinders komen op de bloemen met nectar af als deze planten in de zon staan. Er zijn circa 20 soorten vlinders die regelmatig in Nederlandse tuinen te vinden zijn. Wereldwijd bestaan er wel 13.000 soorten dagvlinders. Ook op vakantie kunnen we vlinders gaan kijken, zoals bijvoorbeeld in de natuur van Griekenland, leven ruim 230 soorten vlinders. Een dagvlinder vliegt overdag en een nachtvlinder vliegt bij schemer en in de nacht. Planten kunnen ook aantrekkelijk zijn als waardplant. Een waardplant is een plant waar de vlinder eitjes legt, voor de rups die later uitgroeit tot vlinder is de waardplant een voedselplant, de rups eet meestal het blad van de voedselplant. In een goede vlindertuin staan voldoende waardplanten.

Planten die vlinders aantrekken

De Vlinderstruik is een bekende struik om vlinders aan te trekken, het nectar onder in de bloempjes van de vlinderstruik trekt de vlinders aan. Vlindersoorten die hier door in de tuin komen zijn bijvoorbeeld de  Atalanta, de Distelvlinder, verschillende soorten Witjes, de Kleine Vos  en de Gehakkelde Aurelia. Voor het aantrekken van veel vlinders gedurende bijna het hele jaar is het handig om twee vlinderstruiken in de tuin te poten, een die in het voorjaar bloeit en een vlinderstruik die in het najaar bloeit.
Planten die naast de vlinderstruik ook aantrekkelijk zijn voor vlinders zijn onder andere : de Grote kattenstaart, Watermunt, Wilde marjolien, Lavendel, Teunisbloem, Echte guldenroede, Jacobskruid, Herfstaster, de Wilde kamperfoelie en het Afrikaantje.

Meer tuindieren

Een tuin die voor vlinders aantrekkelijk is, is vaak ook aantrekkelijk voor andere tuindieren die graag in de tuin komen en die we graag in de tuin zien, zoals vogels, libellen, egels en lieveheersbeestjes.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here