Verschillende steensoorten voor sierbestrating

0
52
blog placeholder

Welke materiaalsoort wilt u kiezen?

Voor sierbestrating zijn een groot aantal materialen te gebruiken, er zijn een groot aantal steensoorten die in uw tuin geplaatst kunnen worden of kunnen worden verwerkt voor tegels.
Het combineren van de juiste steensoorten geeft de mooiste effecten in uw tuin, maar welke steensoorten zijn er nu en waar kunt u in uw situatie het beste voor kiezen?


In dit artikel worden een aantal soorten steen en andere materialen beschreven die u kunt gebruiken om van uw tuin een prachtig paradijs te maken. Advies nodig bij het selecteren van de juiste steensoorten? Als u in Den Haag of omstreken woont dan kunt u advies aanvragen bij hovenier John Charité.

Straatklinkers – de straat in uw tuin

In Nederland werden enkele decennia geleden de straten met bepaalde soorten klinkers gemaakt, deze straatklinkers zijn tegenwoordig erg populair voor opritten en tuinen. De stenen hebben een unieke uitstraling en zijn vaak allen oneven. Hierdoor ontstaat een oppervlakte die alles behalve egaal is, maar wel prachtig in elkaar zit.

Toch worden ook stenen met vaste afmetingen, welke dus geen hoeken missen of beschadigde zijkanten hebben, veel gebruikt. Vooral wanneer u op het pad wilt lopen is het aan te raden gladde straatklinkers te nemen.

Met straatklinkers kunnen de mooiste patronen gemaakt worden, hierdoor is het materiaal erg populair en wordt het veel gebruikt door stratenmakers en hoveniers tijdens het bestraten van de tuin. De klinkers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, hierdoor kunnen mooie patronen samengesteld worden.

Natuursteen – hard of zacht

Een veel gebruikt materiaal bij het bestraten van de tuin is natuursteen, het is verkrijgbaar in twee soorten: hard of zacht. Hard natuursteen is geschikt om zware gewichten te dragen, en hierdoor kunnen auto’s en andere voertuigen veilig over de stenen rijden. Zacht natuursteen, vaak kalksteen, is minder stevig. Hier kunt u dus beter niet op rijden.

Laat het leggen van natuursteen altijd door een stratenmaker of hovenier uitvoeren, in ieder geval iemand met deskundigheid bij het uitvoeren van dit project. Zo weet u zeker dat alles op de juiste wijze zal worden uitgevoerd en dat het eindresultaat van de sierbestrating volledig naar uw wens zal zijn.

Betonsteen – meest bekend

Tegels van betonsteen zijn wellicht de bekendste vorm van bestrating. De stenen worden van beton gemaakt, de naam zegt het al. Na het maken van beton wordt het in mallen gegoten waar de tegels uit komen.

Betonsteen is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De kleine betonstenen klinkers worden veel gebruikt om patronen mee te maken. Grotere tegels van betonsteen kunnen bijvoorbeeld enkele vierkante meters zijn. Een tuinpad met betonstenen tegels van een vierkante meter zijn erg populair en zijn in veel tuinen in Nederland te vinden.

Daarnaast is het ook mogelijk om keramische tegels met een betonlook in de tuin of op het terras toe te passen. Deze vloertegels met betonlook moeten natuurlijk wel geschikt zijn voor buitentoepassingen, maar omdat er steeds vaker naar een evenwicht tussen het ontwerpen van de binnen- en buitenruimtes wordt gezocht, bieden veel keramische tegelmerken hiervoor geschikte tegels aan. Dat maakt het doorleggen van de vloertegels in betonlook vanuit de woonkamer of keuken direct op het terras mogelijk, dit zorgt voor een spectaculair verruimend effect omdat de binnenruimte lijkt door te lopen naar het terras. Zeker als er sprake is van vouwdeuren of een schuifdeurgedeelte dat toegang geeft tot het terras en tot op de grond doorloopt. Dit beïnvloedt in zekere zin ook het tuinontwerp omdat een minimalistische vloertegel met betonlook dan ook vraagt om dit consequent in het ontwerp van de tuin door te voeren.

Welke steensoort moet u kiezen?

Kies voor een steen dat aansluit bij uw wensen. Als u bepaalde kleurpatronen in ogen heeft dan zijn betonstenen- of straatklinkers voor u de beste keuze. Zo kunt u meerdere kleuren laten verwerken in een patroon, zoals in het midden van uw terras of tuin.

Wilt u liever een zandachtige uitstraling dan is natuursteen weer een hele goede keuze. Hard natuursteen wordt gebruikt voor opritten, maar terrassen met natuursteen bieden ook een geweldige stevigheid. Voor plantenbakken en plekken waar u niet veel zult zijn kunt u kalksteen gebruiken om de uitstraling van uw tuin nog beter te maken.

Vraag hulp aan uw stratenmaker of hovenier

Als u een stratenmaker of hovenier gaat inhuren dan kunt u daar natuurlijk altijd aankloppen voor advies. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste steensoorten voor uw sierbestrating, uiteindelijk krijgt u dan een op maat tuin die volledig aansluit bij de wensen die u hierbij zult hebben.
Vaak bent u nog niet bekend met alle mogelijkheden die er zijn met sierbestrating, de stratenmaker kan u suggesties geven bij het kiezen van de juiste steensoort en advies geven welke afmetingen u het beste kunt kiezen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here