Ventilatie: meer noodzaak dan luxe

0
15
blog placeholder

De noodzaak van luchtverversingDe kwaliteit van onze woningen gaat zeer snel omhoog. We kunnen verwarmen met systemen die nog maar een fractie van het verbruik nodig hebben van de traditionele systemen. Daarnaast zijn onze huizen zo goed geïsoleerd om al die duurzaam verkregen warmte binnen te houden en ons rendement te behouden. Goed voor de portemonnee, maar door al deze technologie verliezen we de natuurlijke tocht die we vroeger altijd hadden om onze lucht te verversen. Een begrip waar we vaak enkel bij stil stonden als we ’s morgens opstonden en een raampje open deden om de slaapkamer te verluchten. Een lage luchtkwaliteit zorgt namelijk voor duizeligheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Redenen genoeg om een raampje open te zetten, maar dat kan een oncomfortabel gevoel geven wanneer het koud is en heel wat warmteverlies teweeg brengen.

De werking van een ventilatiesysteemDe werking is eigenlijk heel simpel. Er is een toevoer van verse lucht via ventilatoren of afsluitbare roosters in ramen en muren. De doorstroming gebeurt via de roosters in de binnenwanden en binnendeuren of zelfs langs de spleten onder de deuren. De afvoer van de vervuilde lucht neemt plaats in natte ruimten via verticale afvoerkanalen met regelbare roosters. Men kan het systeem ofwel automatisch laten werken of zelf kiezen wanneer en hoeveel er geventileerd moet worden.

Keuze uit verschillende systemenEr zijn momenteel 4 soorten systemen op de markt, eenvoudigweg genaamd systeem A, B, C en D. Het verschil zit in de manier waarop de lucht wordt aan- en afgevoerd. Dit gebeurt ofwel op natuurlijke wijze of met behulp van ventilatoren op een mechanische wijze. Elk project heeft zijn eigen specificaties. Een specialist helpt je met de juiste keuze te maken. De kostprijs is afhankelijk van de te ventileren ruimte. Hoe groter die ruimte, hoe hoger de prijs van het systeem. De systemen met een mechanische ventilatie (B,C en D) zijn duurder en brengen een hoger energieverbruik mee. Systeem D, waarbij de aan- en afvoer mechanisch gebeurt, maakt het mogelijk om de temperatuur van de verse lucht te regelen. Warm in de winter en fris in de zomer. Dit zorgt voor warmte recuperatie tot 75% in de winter, een niet te onderschatten voordeel.

Raadpleeg een specialist voor je bouwplannen. Hij helpt je op weg naar de optimale keuze voor jouw project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here