Veiligheidstips voor in de tuin

0
5
blog placeholder

Veiligheidskleding

Gebruikt u zwaar tuingereedschap, zoals kettingzagen, hakselaars of ander  bijvoorbeeld een cirkelzaag draag dan een speciale kettingzaagbroek en jas. Deze speciale kleding zorgt ervoor dat het zware tuingereedschap vastloopt op het moment dat u uitschiet. Draag ook altijd sterke handschoenen, schoenen en een speciale veiligheidsbril. Gehoorbescherming is voor uw gezondheid ook een aanrader.

Gebruikshandleiding

Veel tuingereedschap gebruikt u niet vaak, waardoor u niet altijd bekend bent met alle eigenschappen van het apparaat. Lees daarom vooraf altijd de gebruikshandleiding nogmaals door op de belangrijkste punten, ook al gebruikt u het tuingereedschap niet voor de eerste keer. Verkeerd gebruik van tuingereedschap is veroorzaker nummer 1 van ongelukken in de tuin.

Creëer een veilig werkruimte

Zorg dat u de ruimte hebt om te werken met uw tuingereedschap. Voldoende bewegingsvrijheid staat hierbij centraal. Verplaats planten, bloembakken en eventuele tuinmeubels. Minimaliseer ook de kans van bewegingen van bijvoorbeeld dieren of kinderen. Ga bij voorkeur te werk met uw tuingereedschap, wanneer kinderen helemaal niet aanwezig zijn. Zeker bij tuinfrees speelt bewegingsvrijheid een grote rol, omdat u dan alle kanten op beweegt.

De energiebron

Werkt u met een snoer bij bijvoorbeeld uw kettingzaag? Zorg dan ervoor dat u deze niet ongemerkt om u heen wikkelt of nog erger dat u per ongeluk in het snoer zaagt. Gebruikt u tuingereedschap met een benzinemotor? Voel dan enkel benzine bij wanneer de motor is afgekoeld. Staat de motor nog aan? Vul dan in geen geval de motor bij met benzine.

 

Hulp bij ongelukken

Zorg dat u niet alleen te werk gaat. Zorg dat er altijd een volwassene aanwezig is die u kan helpen in het geval zich er toch een ongeluk voordoet in de tuin. Tot slot is het verstandig altijd een EHBO kit bij de hand te houden.

Veiligheid in de tuin heeft u zelf in de hand. Wees u zich er van bewust dat u niet alleen de verantwoordelijkheid voor u zelf draagt maar ook voor dieren of zelfs uw kinderen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here