Soorten zonnepanelen

0
7
blog placeholder

Soorten zonnepanelen

Er zijn drie soorten zonnepanelen. Het verschil tussen deze zonnepanelen komt tot uiting in de prijs, het rendement en de kleur.
De drie soorten zonnepanelen zijn:

  1. monokristallijn zonnepanelen
  2. polykristallijn zonnepanelen
  3. dunne film zonnepanelen

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste variant van de zonnepanelen. Dat ze duurder zijn komt doordat het productieproces van de zonnepanelen meer tijd, meer materiaal en meer energie kost. Wel hebben ze het meeste rendement van alle soorten zonnepanelen.
De monokristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen te herkennen aan hun zwarte kleur.
Deze zonnepanelen bestaan uit één enkele kristal waardoor het oppervlak van de zonnepanelen optimaal benut wordt.

Polykristallijn

De polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen. Dit komt doordat het productieproces minder energie en minder tijd kost.
De polykristallijn zonnepanelen hebben meerdere kristallen en omdat deze kristallen niet perfect op elkaar aansluiten, wordt niet het hele oppervlak van het paneel benut. Hierdoor is het rendement lager.
Polykristallijn zonnepanelen hebben meestal een blauw/paarse kleur met een soort gebroken scherven patroon erin.

Dunne film

In de dunne film zonnepanelen zitten geen kristallen verwerkt. Hierdoor zijn de panelen zeer buigzaam. Ze worden als laminaat geproduceerd. In plaats van afzonderlijke cellen als de basis voor de zonnepanelen te nemen, wordt er een heel erg dun fotovoltaische laag (vandaar de naam ‘dunne film zonnepanelen’) op een substraat geplaatst. Een substraat is de onderliggende laag waar de dunne film laag overheen wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld glas of metaalfolie zijn.
Er zijn twee varianten van de dunne film zonnepanelen die reeds in opkomst zijn:

  • amorfe zonnepanelen
  • CIGS zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen

Deze zonnepanelen hebben het laagste rendement, maar zijn ook het goedkoopste van de drie soorten zonnepanelen. Het prijsverschil met kristallijn zonnepanelen kan wel 30% zijn. Dit komt omdat er bij de productie van amorf zonnepanelen erg weinig materialen worden gebruikt. Deze zonnepanelen worden meestal gebruikt bij producten die maar weinig vermogen vereisen, zoals bijvoorbeeld een rekenmachine of een horloge.

CIGS zonnepanelen

CIGS zonnepanelen bestaan uit koper, indium, gallium en selenium. CIGS zonnepanelen hebben een goede prestatie op warme dagen, maar ook op dagen met bewolking.
Dit soort zonnepanelen zijn, anders dan de amorfe zonnepanelen, duurder dan de amorfe zonnepanelen en de polykristallijn zonnepanelen, maar het rendement ligt wel hoger dan de amorfe zonnepanelen.

Welke zonnepanelen moet u kiezen?

Om een goede keuze te maken wat betreft zonnepanelen, is het verstandig om u goed in te lezen of goed te laten informeren. Zonnepanelen zijn een ingewikkeld product, dus het is belangrijk dat u weet waar u voor kiest. Op deze manier komt u niet voor verrassingen te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here