Rolluik monteren

0
34
blog placeholder

‘Op de dag’ of ‘in de dag’

Rolluiken kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Inbouw- en opbouwrolluiken worden volledig weg afgewerkt achter de buitenmuur. Voorzetrolluiken komen het vaaktst voor, en worden op twee manieren geplaatst. Wanneer de rolluiken op de muur worden geplaatst, noemen we het plaatsing ‘op de dag’. Als rolluiken tussen de muur, op het kozijn, geplaatst worden noemen we het ‘in de dag’. Maak voordat u uw rolluik monteert een keuze over de manier van plaatsen.

Rolluiken laten plaatsen

U kunt het monteren van uw rolluiken uitbesteden aan een specialist. Wanneer u meerdere rolluiken laat plaatsen dan kunt u veel tijd besparen. Als u kiest voor het laten monteren van rolluiken moet u een bedrijf inhuren. De kosten voor het inhuren kunnen per specialist verschillen. Daarom is het verstandig om bedrijven te vergelijken. Let bij het vergelijken niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van het bedrijf. Aan verschillende keurmerken kunt u een specialist beoordelen.

Doe het zelf

Bent u een handige doe-het-zelver, dan kunt u zelf uw rolluiken monteren. Hiermee kunt u veel geld besparen, aangezien u voor het laten plaatsen van een rolluik  tussen de € 125 en € 175 betaald. Belangrijk is dat als u een rolluik besteld heeft, de bijgeleverde handleiding volgt en deze informatie als tips beschouwd.

Benodigdheden  

  • Boormachine

  • Accuboormachine

  • Waterpas

  • Boor 10 mm

  • Boor 6 mm

  • Boor 4 mm

  • stanley mes

  • Potlood/stift

  • Pluggen

Op maat maken van de geleiders

Controleer de afmetingen van de geleiders, en bekijk of de ondergrond waterpas is. Dit kunt u doen door de waterpas op de muur of kozijn te leggen. Vervolgens kunt u beginnen met het op maat maken van de geleiders. Begin met het aftekenen van de bevestiginsgaten. Doe dit op 80 tot 150 mm vanaf beide uiteinden en laat niet meer dan 40 centimeter tussen de gaten. Let op: de gaten moeten voor stevigheid in de steen (niet in de voeg) geboord worden. Boor de gaten eerst met een 4 mm boor door en door. Boor vervolgens alleen de voorzijde van de geleider door met een 10 mm boor. Nu zitten beide bevestigingsgaten precies op gelijke hoogte. Om het rolluik beter te geleiden moet u 1 tot 5 cm van het rubber wegsnijden aan de bovenkant van de geleider. Nu kunt u de geleiders met de gleuf naar binnen op de kast plaatsen.

Het rolluik plaatsen

Plaats nu de kast op de muur of het kozijn. Controleer of het rolluik waterpas geplaatst is en teken door de bevestigingsgaten een markering op de muur/kozijn. Na het aftekenen kunt u gaten van 6 mm boren. Hou hierbij rekening met de lengte van de schroeven. Tip: plak een stukje schilderstape op het boortje, om de juiste diepte te boren. U dient ook een gat te boren van 10mm voor de bediening, doe dit op 15 mm boven de geleider. Vervolgens kunt u het rolluik plaatsen en bevestigen met de geleverde schroeven. Verwijder de folie en dek de bevestigingsgaten af met de dopjes. Vervolgens kunt u het rolluik aansluiten op het lichtnet of de bandbediening installeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here